Matematik

Minusparanteser, hjælp.

08. april 2013 af Vaksersød (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg er blevet ret forvirret omkring minusparanteser.

Nå men, jeg har et reducer stykke her:

14m+7n-(10m-3m)

Når jeg skal reducere det, er det så ikke en minusparantes der er? Er det så tegnet uden for eller inden i parantesen som skifter til plus?

Jeg mener at det er sådan her: 14m+7n+10m-3n.
Eller er jeg simpelthen forkert på den?

Please hjælp.

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. april 2013 af ChemistryIsKey

     14m + 7n - (10m - 3n)

Fortegnene inde i parentesen skiftes, således at det bliver

      14m + 7n - 10m + 3n

:)


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. april 2013 af Stats

fortegnene i en minus parentes vil ændre fortegn. Det er dem inde i parentesen der ændres

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #3
08. april 2013 af Vaksersød (Slettet)

Så det er plus inde i parantesen der bliver til minus, og minusset uden for parantesen bliver bare ved med at være minus?


Svar #4
08. april 2013 af Vaksersød (Slettet)

Er det så sådan her:

14m+7n-(10m-3n)
14m+7n-10m+3n
4m+10n

?


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. april 2013 af ChemistryIsKey

Nej du skal tænke dig at du 'ganger' minusset ind i parentesen. Her kan det være praktisk med følgende 'huskeregler':

     -  ·  -  =  +
     -  ·  +  =  -
     +  ·  -  =  -
     +  ·  +  =  +

Hvis du nu kun fokuserer på minusparentesen ser det sådan ud

     - (+ 10m - 3n)

Ud fra huskereglerne kan du nu se, at i den første er der  -  ·  +  hvilket giver -  .  I den anden er   -  ·  -  hvilket giver  +.

Derfor bliver regnestykket efter du har ophævet minusparentesen altså

     -10 m + 3n

#4 - Ja det er helt rigtigt!

:)


Brugbart svar (2)

Svar #6
08. april 2013 af Stats

14m+7n-(10m-3n)

Du skal huske på at der står +10m   -3n

Derfor:

14m+7m-10m+3n

Og reducere man:

4m+10n

Så dine beregninger er rigtige

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. april 2013 af mette48 (Slettet)

Når en misnuparentes hæves ændres alle fortegn inde i parentesen (også usynligt + forrest i parentesen. Selve parentesen og minusset foran denne forsvinder.


Svar #8
09. april 2013 af Vaksersød (Slettet)

Mange tak til alle! :)


Svar #9
09. april 2013 af Vaksersød (Slettet)

Hvad så med denne her:

15a - (12a - (3a+5)) ?

Jeg synes at paranteserne er lidt forvirrende i den.
Kan den bare hæves uden at lave noget om?


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. april 2013 af ChemistryIsKey

Nej - fortegnene skal altid laves om når man hæver en minusparentes. Du får

     15a - (12a - (3a + 5))

     15a - (12a - 3a - 5)

     15a - 12a + 3a + 5

     6a + 5

:)


Skriv et svar til: Minusparanteser, hjælp.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.