Fysik

Hjælp til AFL I fysik

10. april 2013 af Bammm (Slettet) - Niveau: B-niveau

Et spørgsmål til min journal. Tegn grafen for Py som funktion af den ydre modstand Ry  . Eftervis, at den afsatte effekt er størst, når den ydre modstand er lig med den indre modstand Ri   i batteriet.

Hvad bliver der lige ment o: har lavet grafen


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2013 af hesch (Slettet)

Der menes ( tror jeg ) at du skal eftervise det algebraisk.

Opstil et udtryk for Py( Ry )

Vis ved diffentiation, at Pymax  findes for Ry = Ri.


Svar #2
10. april 2013 af Bammm (Slettet)

Jeg har ikke været der sidste gang så har ingen idé hvordan jeg skal gøre det. s:


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. april 2013 af mathon

hvis
                         Ry er variabel

har du
                                             Ry
                        Py = Uo2 •  ---------
                                         (Ri+Ry)2



                      dPy               (Ri+Ry)2 - Ry•2(Ri+Ry)              Ri - Ry    
                      ----- = Uo2 •   ---------------------------- = Uo2 •  ----------
                      dRy                          (Ri+Ry)4                          (Ri+Ry)3
                                                                         
     

 

                     dPy/dRy = 0  for Ri = Ry
         hvoraf
                                 Py  er voksende for Ry<Ri

                                 Py  er aftagende for Ry>Ri

         dvs
                                 Pymax for Ry = Ri


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. april 2013 af peter lind

Der gælder I = E/(Ri+Ry)  Effekt = Py*I


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. april 2013 af hesch (Slettet)

Uy = Uhvile * Ry / ( Ry + Ri )

Py = Uy2 / Ry

Py = Uhvile2 * Ry2 / ( Ry + Ri ) / Ry

Py = Uhvile2 * Ry / (Ry + Ri ) 2

Uhvile   er en konstant.

Du skal nu finde en vandret tangent til  Py( Ry )

Find den afledede:   Py' ( Ry ) = dPy / dRy  og sæt   Py' ( Ry ) = 0

Vis at denne ligning er opfyldt for Ry = Ri


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. april 2013 af Jerslev (Slettet)

#1-5: Der er slet ikke tale om noget med at differentiere, selvom det selvfølgelig er en mulighed. #0 skal blot bruge sin graf til at kommentere på, hvornår den afsatte effekt er maksimal i forhold til den indre modstand. Ellers er der ingen pointe i, at vedkommende skal tegne en graf.


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. april 2013 af mathon

bemærk eftersætningen

   "Eftervis, at den afsatte effekt er størst, når den ydre modstand er lig med den indre modstand Ri 
    i batteriet.
"


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. april 2013 af Jerslev (Slettet)

#7: Det ændrer ikke på noget. På et B-niveau forventes det ikke, at eleverne kan differentiere.


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. april 2013 af mathon

 

     ...som gymnasial underviser må du jo vide det!    :-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. april 2013 af hesch (Slettet)

Ad  #3:   Med henseende til mathons regne/skrivehastighed, fornemmer man, at mathon har et antal "skabeloner" i et arkiv, der kan indsættes ved lejlighed.     :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. april 2013 af Jerslev (Slettet)

#9: Det kommer jo an på hver enkelt underviser. Desværre må vi som fysiklærere ikke forvente, at eleverne kan differentialregning, selvom de har matematik på B-niveau (eller højere). I det hele tages forringes fysikundervisningen meget af manglende matematikkompetencer, men det er jo ikke noget nyt.

Det er bestemt ikke skidt at vise, at det teoretisk burde være således, at den afsatte effekt er størst, når den ydre modstand er lig den indre modstand, men det skal jo også vises, at det er det resultat, forsøget giver. Ellers er det jo blot en matematikopgave med fysiksymboler. :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
10. april 2013 af Jerslev (Slettet)

#10: Du er ikke den eneste, der tror det. :)


Svar #13
10. april 2013 af Bammm (Slettet)

Øhmm, jeg er stadig lidt i tvivl, hvilken metode skal jeg gøre det på ^.^?


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. april 2013 af mathon

 

                    ...genlæs #6

"brug din graf til at kommentere på, hvornår den afsatte effekt er maksimal i forhold til den indre modstand."


Svar #15
10. april 2013 af Bammm (Slettet)

er helt lost, sorry to say men det der med at misse 2 timers undervisning fordi man er syg :p


Brugbart svar (0)

Svar #16
10. april 2013 af hesch (Slettet)

#3:   I 4. sidste linie skriver du:

Py  er voksende for Ry<Ri

Men så har Py jo ikke maximum for  Ry = Ri  ?


Brugbart svar (0)

Svar #17
10. april 2013 af mathon

 

to missede timer vælter jo ikke læsset for en fagligt kompetent

brug dine kammeraters data


                                               Ry
                           Py(Ry) =  --------- • Uo2
                                          (Ri+Ry)2

          med
                                 Ry ud ad 1. aksen

                                 Py op ad 2. aksen
      

                
                         


Svar #18
10. april 2013 af Bammm (Slettet)

Vi bruger slet ikke de samme formler, som der står jeg skal bruge så det er måske derfor mathon ;)


Skriv et svar til: Hjælp til AFL I fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.