Matematik

Vindmøller

10. april 2013 af Jannienielsen1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle

Jeg har i en tema uge, fået en opgave for som er i faget mellem fysik og matematik.

Men jeg kan virkelig ikke huske hvordan jeg skal løse opgaverne.

til at starte med har jeg kigget på billede og og lavet et skema:

x | 20   | 29   | 47   | 86    | 120   |
y | 100 | 225 | 660 | 2500 | 5000 |

Jeg har samtidig tegnet grafen, men hvordan skal afgøre om sammenhængen mellem y og x med god tilnærmelse kan beskrives med en potensudvikling?

Samtidig kan jeg ikke lige se hvordan jeg skal bestemme en forskif, ud fra puntkerne. Er pt. helt blank.

 

Opgaven er vedhæftet

Vedhæftet fil: vindmøller.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2013 af peter lind

lav potens regression på de data


Svar #2
10. april 2013 af Jannienielsen1 (Slettet)

Nogen idé om hvordan man gør i det excel? (det er på engelsk, så evt hvis du kunne guide mig?)


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. april 2013 af AMelev

Se dette link.


Svar #4
10. april 2013 af Jannienielsen1 (Slettet)

Okay så den lavet og jeg har også fået lavet en y og r2 -værdi.

Men synes ikke rigtig at jeg stadig har svaret på spg. a)

spg. b) er vel at forksiften for sammenhængen hedder y=0,1412x2,1918
ikke sandt?

VIl gerne have i lige kan give accept på b'ern inden jeg går videre til c) hvor jeg skal bruge den nemlig.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. april 2013 af peter lind

Det er den rigtige type formel. Jeg har ikke testet tallene. Rent umiddelbart vil jeg forvente at eksponenten er 2 og det er den jo meget nær ved at være


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. april 2013 af AMelev

Jeg får det samme og punkterne passer jo formidabelt til grafen, så mon ikke du har check på det?


Svar #7
10. april 2013 af Jannienielsen1 (Slettet)

#5 okay,

Okay men hvordan afgør jeg om sammenhængen mellem vindmøllers effekt y og vingediameteren x med god tilnærmelse kan beskrives med en potensudvikling? Kan jeg da godt skrive at der forventes at eksponenten er 2, hvilket den også nærmer sig? Hvordan ved du at den skal nærme sig 2?

Ser min formel b) korrekt ud? for vil helst ikke køre fejlen videre, hvis den ikke er.


Svar #8
10. april 2013 af Jannienielsen1 (Slettet)

#6 okay, regner lige videre på c) så indtil jeg får svar på mit andet spg.


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. april 2013 af AMelev

Punkterne passer jo fint til grafen for din potensvækst, så din forskrift er en rigtig god model for sammenhængen.

Du skal ikke skrive noget om en forventning om, at eksponenten skulle være i nærheden af 2, hvis du ikke selv havde en forventning på forhånd om størrelsen.


Svar #10
10. april 2013 af Jannienielsen1 (Slettet)

#9 Bare iorden, tak.

 

c) 3415,36 kW

d) 57,10 m

e) For hver gang man forøger vingediameteren med 50% stiger effekten med 4,5 gange.

Kan ikke rigtig finde ud af hvordan jeg skal lave:

f)

g)


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. april 2013 af peter lind

f) find  f(0,9x)/f(x)

g)  find k af  ligningen 1,2*f(x) = f(k*x)

Det bemærkes at x kan forkortes ud så resultatet er uafhængig af x


Svar #12
10. april 2013 af Jannienielsen1 (Slettet)

#11 

Var c,d,og e rigtig nok?
 

f) sætter jeg så 0,9x ind på x's plads? er ikke lige helt med på hvad det er jeg skal.

g) Kan ikke lige umiddelbart se hvordan det er k kommer ind i billedet.


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. april 2013 af peter lind

f) Ja

g) k angiver med hvilken faktor diameteren af møllevingerne skal forøges for at opnå den ønskede effektforøgelse.

formlerne udtrykker blot det der spørges om. Gå i gang med at skrive udtrykken op og reducer. Der er ikke noget hokuspokus i det.


Brugbart svar (0)

Svar #14
10. april 2013 af AMelev

c) og d) er i orden, bortset fra at du har afrundingsfejl, så nøjagtigheden på dit svar er for fin. Du bør tage flere decimaler med i visningen af din funktion - eller skære ned på decimalerne i dine svar.
f(x) = .14124015*(x)^(2.1917854).

e) er ikke rigtig
diameteren x vokser med 50% fra x til x + 50%x = x + 0.5x =1.5x, og så vokser
effekten f fra f(x) til f(1.5x).
Dvs. f vokser med (f(1.5x)-f(x))/f(x) = .... som du så skal angive i %

f) diameteren aftager med 10% fra x til x - 10%x = x - 0.1x = 0.9 x
Så bestemmer du som i e), hvor meget f vokser (resultatet bliver negativt, så effekten bliver mindre)

g) Effekten skal øges med 20%, dvs. f(x1) = f(x) + 20%f(x) = 1.2f(x)
Så løser du den ligning mht. x1 (svaret involverer x)
Så bestemmer du hvor mange procent x1 er større end x. (x1-x)/x


 

 


Svar #15
10. april 2013 af Jannienielsen1 (Slettet)

#13 Synes ikke rigtigt jeg fik svar på om c), d) og e) var korrekt udført.

 

f)

y=0,1412x2,1918

y=0,1412*(0,9)2,1918

y=0,112084

falder effekten så med 0,112084 eller hvad det helt jeg har fundet her så`?

 

g)

1,2*f(x) = f(k*x)

1,2*0,1412x2,1918 = 0,1412(k*x)2,1918

Er det korrekt indtil her?


Svar #16
10. april 2013 af Jannienielsen1 (Slettet)

#14 e) Dvs. f vokser med (f(1.5x)-f(x))/f(x) = .... som du så skal angive i %

 

Er ikke sikker på jeg fatter det helt, men prøver lige med e)

( f(1.5x) - f(x) ) / f(x)

( 0,1412401493(1,5x)2,1917854312 - 0,1412401493x2,1917854312 ) også bliver det hele delt med 0,1412401493x2,1917854312

 

Får det til at give 1,4319478407439

så siger jeg vel 1-1,4319478407439

= 0,4319478407439

0,4319478407439 * 100%

= 43,19478407439%

 

er det korrekt?

 

 

r f) kan det passe den kommer til at hedde: ( f(0,9x) - f(x) ) / f(x)

( 0,1412401493(0,9x)2,1917854312 - 0,1412401493x2,1917854312 ) også bliver det hele delt med 0,1412401493x2,1917854312

 

Får det til at give -0,20620309947286

Hvordan laves den her om til %?


Brugbart svar (0)

Svar #17
10. april 2013 af AMelev

I f) har du fået spist x. Du har kun sat 0.9 og ikke 0.9x ind. Kald den y1 eller noget andet, så du kan skelne mellem de to y-værdier
Så skal du beregne hvor mange % y1 er mindre end y, som anvist af #11 (her finder du ved at gange med 100, hvor mange % y1 udgør af y, og skal så derudfra angive hvor mange procent effekten er faldet) eller #14 (hvor du direkte efter at have omregnet til %, får hvor mange % y1 er større end y)

g) Det er korrekt - så skal den ligning løses mht. k. Hvis du så fx får k = 1.13 = 113%, betyder det, at x1 = 113%x, altså, at diameteren skal være 13% større, for at give en 20% højere effekt.


Brugbart svar (0)

Svar #18
10. april 2013 af peter lind

#15 g) Korrekt Læg mærke til at du kan forkorte med 0,14124 og x2,191785 eller med andre ord med f(x)

f) ja.  Du ganger med 100


Brugbart svar (0)

Svar #19
10. april 2013 af AMelev

#16 Nu kører det næsten.
e er korrekt beregnet, men det er direkte forøgelsen (vækstraten r), du beregner her - ikke fremskrivningsfaktoren (a = 1 +r), så du skal ikke trække 1 fra. Forøgelsen er 1.432 = 143.2%

f) Du omregner til % lige som før altså - 20.6%. Minustegnet fortæller, at der reelt er tale om en nedgang, effekten aftager med 20.6%, når diameteren mindskes med 10%

 

 


Svar #20
10. april 2013 af Jannienielsen1 (Slettet)

Var e) korrekt tastet i #16???

 

#17 du siger jeg har spist x'et, ved 0,9x, den er da med i regnestykket #16. Kan ikke lige se umiddelbart hvor du gerne vil have jeg skulle have haft et x.

så ... -0,20620309947286 = -20620309947286 % (okay så jeg med igen)

 

Vil det nu sige at både e) og f) er korrekt?


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.