Kemi

pH-skala lidt over 14 og lidt under 0

11. april 2013 af MBaza (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvorfor er pH-skala lidt over 14 og lidt under 0?

Gerne vis det med beregninger? Nogen som kan hjælpe?? :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

pH kan godt falde udenfor "0-14 intervallet". Prøv at tage pH af 12 M HCl og pH af 12 M NaOH ...

 


Svar #2
11. april 2013 af MBaza (Slettet)

Jeps, det har jeg godt prøvet. Jeg er kommer frem til under og over 0-14 intavallet. Men er der ikke andre måder man kan beregne det på?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. april 2013 af mathon

vandige opløsninger ved 25 ºC:

hvis du forestiller dig en stærk syre
i 1 L vand så koncentreret.
at samtlige vandmolekyler er protoneret

       haves
                      [H3O+] = [H2O] = (1000 g) / (18,015 g/mol) = 55,5 M

                      pH = -log(55,5) = -1,74

   pH's nedre grænse er således -1,74

 

hvis du forestiller dig en stærk base
i 1 L vand så koncentreret.
at samtlige vandmolekyler er afprotoneret

       haves
                      [ OH- ] = [H2O] = (1000 g) / (18,015 g/mol) = 55,5 M

                      pOH = -log(55,5) = -1,74

                      pH = 14 - pOH = 14 - (-1,74) = 15,74

   pH's øvre grænse er således 15,74

 

                                                                           -1,74 ≤ pH ≤ 15,74


 


Svar #4
11. april 2013 af MBaza (Slettet)

Mange tak Mathon!


Svar #5
12. april 2013 af MBaza (Slettet)

Hvordan kan du få 55,5 til mol/L? Det bliver vel L/mol?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. april 2013 af mathon

Beregningen var på 1 L vand.
Antallet af mol er så samtidig molariteten.

Men der skal ikke herske tvivl om,
at der rettelig burde have stået:

      haves
                      [H3O+] = [H2O] = n/V = (m/M) / V = ((1000 g) / (18,015 g/mol)) / (1 L) = 55,5 M

                      pH = -log(55,5) = -1,74

   pH's nedre grænse er således -1,74


Skriv et svar til: pH-skala lidt over 14 og lidt under 0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.