Matematik

vækst

11. april 2013 af peterhansen10 (Slettet) - Niveau: B-niveau

lineær, eksponentielt og potensvækst, herunder redegør for termerne absolut- og relativ vækst?

tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2013 af lfdahl (Slettet)


Svar #2
11. april 2013 af peterhansen10 (Slettet)

jeg forstår det stadig ikke helt...


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. april 2013 af lfdahl (Slettet)

Lad y være en lineær funktion: y(x) = a x + b

Hvis x stiger med 1 enhed, så stiger y med a*1 enhed. Dette er absolut vækst, som kan skrives: Δy = a Δx

hvor Δx er x´s tilvækst (forskel: xefter - xfør). Tilsvarende for y.

Relativ vækst er i forhold til den oprindelige funktionsværdi: (yefter - yfør)/yfør = Δy/yfør

Se også denne tråd: https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=1177810

 


Svar #4
11. april 2013 af peterhansen10 (Slettet)

tak for det!

hvad så med eksponentielt og potensvækst?

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. april 2013 af lfdahl (Slettet)

Det er samme procedure: Se, hvad der sker når x stiger med Δx:

Lad y være en eksponentialfunktion: y = b ax, hvor a og b er konstanter.

Lad y0 = yfør og y1 = yefter (tilsvarende for x):

Absolut tilvækst: Δy = y1 - y0 = b(ax1 - ax0) = b ax0(ax1-x0 - 1) = b ax0 (aΔx  - 1)

Relativ tilvækst: Δy/y0 = b ax0(aΔx - 1)/(b ax0) = aΔx - 1


Svar #6
11. april 2013 af peterhansen10 (Slettet)

Hvis jeg skal fortæl hvordan jeg har fundet ud af, hvad skal jeg så skrive?


Svar #7
11. april 2013 af peterhansen10 (Slettet)

eller hvorfor man gør sådan


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. april 2013 af lfdahl (Slettet)

Lad endelig y være en potensfunktion: y = k xs, hvor k og s er konstanter og x > 0:

y0 = k x0s, og y1 = k x1s. Lad endvidere x1 = (1 + r) x0, således at Δx = r x0

Absolut tilvækst: Δy = y1 - y0 = k(x1s - x0s) = k ((1+r)sx0s - x0s) = k x0s((1+r)s - 1)

Relativ tilvækst: Δy/y0 = (1+r)s - 1 


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. april 2013 af lfdahl (Slettet)

Du bør skrive noget i retning af:

1. Definition på absolut tilvækst

2. Definition på relativ tilvækst.

Komme med nogle taleksempler:

Vælg f.eks. en bestemt lineær funktion og gennemregn: Δy og Δy/y0

Gør det samme for de to andre funktionstyper. 

Vis også gerne grafisk, hvad du har lavet.

 


Skriv et svar til: vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.