Matematik

Bestem koordinat til fodpunkt!

14. april 2013 af funked (Slettet) - Niveau: B-niveau

Sidder og roder med opg 525 i MAT AB1

Opgaven lyder: I trekant ABC har vinkelspidserne koordinaterne A(2,4), B(-1,-1) og C(8,-3). Bestem koordinaterne (2 decimaler) til fodpunktet af højden fra A på BC og til fodpunktet af højden fra B på AC.

 

Min tanke var at finde stingningstallet (a) på B(-1,-1) og C(8,-3) for derefter at finde a2 på A(2,4) til fodpunktet.

Da fodpunktet skal stå vinkelret på ved jeg at a1*a2=-1

 

a1= (y2-y1)/(x2-x1) = (-3+1)/(8+1) = - 2/9

a1*a2=-1

-2/9*a2=-1

a2=(-1)/(-2/9) = 9/2

 

så vil jeg finde b for linjens ligning: Ligning L

y = ax +b                          L) y = 9/2x -5

4 = 9/2*2 +b

4 = 18/2 +b

-b = 9-4

-b = 5

b = -5

 

Her er det så jeg begynder at gå i stå. Forsøger at finde linjen m ligning, jeg kommer frem til at y = 2/9x -11/9 jeg syntes det lyder helt skørt kan ikke få b placeret på y-aksen så det giver mening for mig. Og ved ikke hvad jeg så skal gøre for at finde fodpunktet? Håber i kan se jer ud af det jeg har skrevet.

 

Mvh Ulrik


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. april 2013 af mathon


                                  m:     y = -(2/9)x  - (11/9)


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. april 2013 af mathon

fodpunktet for ha er identisk med skæringspunktet mellem
linjerne

                          y = -(2/9)x - (11/9)       og        y = (9/2)x - 5


Svar #3
14. april 2013 af funked (Slettet)

Tak, for det. Har taget de to ligninger og anvendt lige store koeffiecenter.

Har fået resultaterne:

X = 0,8

Y = -1,3

Det ser meget rigtigt ud i mit koordinatsystem.


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. april 2013 af mathon

Burde have fået resultatet:

                            x = 0,8

                            y = -1,4


Svar #5
14. april 2013 af funked (Slettet)

har y til at være -(2142/1584) = -1,352272727


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. april 2013 af mathon

 

                              -(2/9)x - (11/9)  = (9/2)x - 5             multipliceres med  -18

                              4x + 22  = -81x + 90

                              85x = 68

                              x = 68/85 = (4•17) / (5•17) = (4/5) = 0,8

                              y = (9/2)0,8 - 5 = 3,6 - 5 = -1,4


Svar #7
14. april 2013 af funked (Slettet)

Flot matematik du laver mathon! 

Indtil videre må jeg kæmpe med mere besværlige udegninger, inden jeg ser det på samme måde...


Skriv et svar til: Bestem koordinat til fodpunkt!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.