Matematik

Differentiering

15. april 2013 af Emmer1000 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg sidder og øver mig på terminsprøven i morgen, og har fundet den opgave

En funktion f er givet ved f8x)=x^3+4x^2-2x-1

bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(2, f(2))

Jeg bruger tangentligningen: f'(x_0)*(x-x_0)+f(x_0) 

Jeg har bestemt f(2)

Men nu skal jeg differentiere ligningen, og jeg kan ikke forstå, hvordan man gør det.

Wordmath får det til f'(x)=3*x^2+8*x-2 
Men leddet, 2x, hvordan bliver det diffferentierede?

Jeg ville umiddelbart ikke gøre noget ved det. Men jeg wordmath har gjordt noget andet.


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. april 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt reglen, at led af formen (a*x^b )' = a*b*x^(b-1)


Brugbart svar (1)

Svar #2
15. april 2013 af lvr34 (Slettet)

2x differentieret er lig 2, da x differentieret er lig 1.

    f(x) = 2x, f'(x) = 2


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. april 2013 af 123434 (Slettet)

F.eks

f(x)=x^3-3x^2+9x

f'(x)=3x^2-6x+9

Så er f(x)=x^3+4x^2-2x-1

Er det rigtigt, at den giver f'(x)=3x^2+8x-2?

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. april 2013 af lvr34 (Slettet)

tangentens ligning for f(x) = x3 + 4x2 - 2x - 1, i punktet P(2, f(2))

 

 

    y = f'(x0) · (x - x0) + f(x0)

   

    f'(x) = 3x2 + 8x - 2

    f'(2) = 3 · 22 + 8 · 2 - 2 = 26

 

    f(x) = x3 + 4x2 - 2x - 1

    f(2) = 23 + 4 · 22 - 2x - 1 = 19

 

 

                     y = 26 · (x - 2) + 19 = 26x - 52 + 19 = 26x - 33

   


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. april 2013 af lvr34 (Slettet)

#3

Ja, ved f(x) = x3 + 4x2 - 2x -1, er f'(x) = 3x2 + 8x - 2


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. april 2013 af lvr34 (Slettet)

anvendt

    f(x) = xn, f'(x) = n · xn - 1


Svar #7
15. april 2013 af Emmer1000 (Slettet)

Tusind tak! :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. april 2013 af Krabasken (Slettet)

# 4

Er ikke korrekt

Skitse vedhæftet

Vedhæftet fil:000.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #9
15. april 2013 af lvr34 (Slettet)

#8

I TI-Nspire CAS fås, ved "tangentLine(x^(3)+4*x^(2)-2*x-1,x=2) ? 26.*x-33", i overensstemmelse med #4.

 

 


Svar #10
15. april 2013 af Emmer1000 (Slettet)

Jo den er, husk at sætte pareteser i Geogebra 


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. april 2013 af Krabasken (Slettet)

# 10

Sørme så!

Jeg havde skrevet opgaven forkert op

Undskyld!

Til gengæld kan jeg ikke på øje på, hvor der kan sættes parenteser . . . ?

:-)


Svar #12
18. april 2013 af Emmer1000 (Slettet)

Ved hvert eneste led, skal man sætte parenteser ;) 

f.eks.

f(x)=x^3+4x^2-2x-1

med parenteser 

f(x)=(x^3)+(4x^2)-(2x)-1


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. april 2013 af Krabasken (Slettet)

f(x) = x^3 + 4x2 - 2x - 1

Hverken Geogebra eller jeg finder noget behov for parenteser her -

Vil du forklare mig (os), hvorfor leddene skullle indhylles i parenteser, når de er glimrende adskilt af + og - tegn?

Jeg er altid villig til at ændre mening (Geogebra og alle os andre sikkert osse), hvis der kommer gode argumenter på bordet . . .

:-)

P.S.   Jeg kan da lige tilføje, at i Geogebra er det ikke mig, men Geogebra, der sætter parenteserne -


Skriv et svar til: Differentiering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.