Fysik

Newtons lov

23. april 2013 af NOTEinstein (Slettet) - Niveau: B-niveau

1/

En kran skal løfte en container med konstant fart 15 m i lodret retning. Containerens masse er 7,5 t.
a Med hvilken kraft skal kranen løfte containeren?
b Hvilket arbejde udfører løftekranen?
c Hvilket arbejde udfører tyngdekraften, når containeren løftes de 15 m?

 

2/

 

Bestem tilvæksten i potentiel energi af en 7,5 t tung container, som løftes15 m over havnekajen.

 

3/

 

En container med massen 4,5 t trækkes med konstant fart hen ad en vandret vej.

Trækkraften danner en vinkel på  med vejen. Gnidningskoefficienten mellem container og vej er 0,20.

Containeren er påvirket af tyngdekraften , gnidningskraften , normalkraften  fra vejen og trækkraften .

Beregn størrelsen af hver af de fire kræfter.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2013 af hesch (Slettet)

Tja, det var så opgaverne.   Hvad er spørgsmålet ?


Svar #2
24. april 2013 af NOTEinstein (Slettet)

Hvilke formler skal jeg bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. april 2013 af hesch (Slettet)

Du ved, at det har noget med Newtons love at gøre. Der er tre.

Har du ikke selv et bud på hvilken du kan bruge til løsning af  1a ?

Du lærer intet af, bare at skrive formler af. Prøv at kigge til højre på din skærm i boksen:  "Se også"


Svar #4
24. april 2013 af NOTEinstein (Slettet)

Nej men kan ikke finde rundt i det. Det er derfor jeg spørger om hjælp.

Ved hjælp af en formel, så vil det kunne hjælpe mig med at se meningen med det.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2013 af hesch (Slettet)

Hold fokus på opgave 1a. Kig til højre på din skærm, eller google newtons love.

Du kan sagtens få hjælp, altså til at komme videre, men du må gøre et minimum af en indsats selv.


Svar #6
24. april 2013 af NOTEinstein (Slettet)

Jeg ahr forsøgt........

 

Ftyn = m*g ? 7500 kg * 9,822 m/s = 7232432 km/s dette er jeg kommet frem til men synes det er helt hen i vejret.
Der er jo en grund til at jeg stiller spørgsmålet herinde. Det er ikke for at diskutere frem og tilbage....


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. april 2013 af hesch (Slettet)

Ja, nu har du forsøgt:

Newtons 2. lov:   F = m * a.

Først og fremmest skal du have styr på dine enheder:

F = 7500 kg * 9,82 m/s2 = 73650 kg*m/s2 = 73650 N      ( 1N = 1 kgm/s2 )

( 1 J = 1 Nm = 1 kgm2/s2  osv.   Dette giver den mening du efterlyser ).


Svar #8
24. april 2013 af NOTEinstein (Slettet)

Er kraften så, 73650 n?


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. april 2013 af hesch (Slettet)

#8:  Nej, 73650 N,  ellers står der  73650 nano?

Ad:  1N = 1 kg*m/s2:

(tyngde)acceleration har enhden m/s2.

Øverste linie siger så:  1N er den kraft der skal til for at accelerere et legeme med massen 1 kg med  1 m/s2.

Du behøver ikke at huske denne definition, blot husk enheden, så kan du "i hovedet" regne definitionen ud.


Svar #10
24. april 2013 af NOTEinstein (Slettet)

Jeg kan ik se logikken her?


Svar #11
24. april 2013 af NOTEinstein (Slettet)

Så det kræver 7500 n at løfte containeren 15 m?


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. april 2013 af hesch (Slettet)

#10:  Logikken på hvad ?

Jeg prøver at hjælpe dig med at forstå mekanismen i fysikken, der hænger nøje sammen med brugen af korrekte enheder.

I opgave 1b bliver der spurgt om kranens arbejde, der har enheden J. Kig på enhederne i  #7, kom med et bud på hvordan arbejdet skal regnes ud.


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. april 2013 af hesch (Slettet)

#11:  Du bliver med at skrive 7500 n. Læs #9, øverste linie.

73650 N, er den kraft, der der skal til for at løfte containeren. Læs opgave 1a igen.


Svar #14
26. april 2013 af NOTEinstein (Slettet)

10 #

 

Atræk = N*m * cos (x) --> 73650 N * 15 m * cos(90) ?

Men dette siger lommeregneren giver 0 J. 
Hvad kan være gået galt for mig?


Svar #15
26. april 2013 af NOTEinstein (Slettet)

og derved så mener jeg heller ikke jeg kan finde tyngdekraftens arbejde.

Da der ikke er andre (grader) at udregne fordi den løftes lige op? --> Det er samme formel, men cos skal udregnes med en anden vinkel. Men det er der da ikke, da det er lige op?


Svar #16
26. april 2013 af NOTEinstein (Slettet)

Nu ved jeg der kommer mange beskeder i streg..

Men er det fordi tyngde kraften skal udregnes efter den potentielle energi da det er en lodret løftning og derfor skal udregnes efter denne formel 

atyn= Ftyn * s * cos (xx) = Ftyn * s * (h/s) = Ftyn * h = m*g*h = xx KJ ?


Skriv et svar til: Newtons lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.