Matematik

Omvendt proportionalitet

23. april 2013 af Vaksersød (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. :) Jeg skal opskrive regneforskriften for sammenhængen mellem to omvendt proportionale størrelser y og x. Er det rigtigt at regneforskriften er: y = k/x eller y = k * 1/x? Hvor k kaldes proportionalitetsfaktoren. (Ved godt man tit kalder den a, men i min bog kalder de den for k.                                                                                                                                                                                                 Og når jeg skal gøre rede for hvordan proportionalitetskonstanten k beregnes ud fra et punkt (x1, y1) på grafen er det her så rigtigt: Proportionalitetskonstanten k beregnes sådan: x*y=k. Et eksempel kan være en bil  som under en prøvekørsel tilbagelægger 300 km. Man kan opstille en tabel over hvor hurtigt denne distance tilbagelægges ved forskellige hastigheder. x er hastighed i km/t og y er tidsforbrug i minutter. Hvis bilen f.eks. kører 50 km/t og det tager 360 minutter, så kan vi se at ligningen xy=k gælder fordi 50*360 = 18000. Så i dette tilfælde er k = 18000. Vi kan udtrykke det sådan: xy = 18000 <=> y = 18000/x.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2013 af mathon

 

                                        x y = k                 er korrekt


Svar #2
23. april 2013 af Vaksersød (Slettet)

Så nummer 2: Hvordan jeg beregner k ud fra et punkt (x1, y1) på grafen er korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2013 af mathon

 

                                       k = x1 y1


Skriv et svar til: Omvendt proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.