Matematik

Ligning

25. april 2013 af Camillamuz (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej. 

Jeg sidder her med en opgave,  som bøvler lidt. 

 

Jeg har en ligning, som ser sådan ud: 11592,74=10000*(1+r)^5

Og jeg skal finde r. 

For at fjerne parentesen skal jeg jo gange ind i parentesen, men jeg er i tvivl om, hvad jeg gør ved 5-tallet, som sidder ved parentsen?

 

På forhånd tak for hjælpen. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

Divider med 10000 på hver side, og isoler så (1+r) ved at uddrage den 5. rod på hver side.


Svar #2
25. april 2013 af Camillamuz (Slettet)

Hvordan skal jeg uddrage den 5. rod på hver side?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

At uddrage den 5. rod af noget er det samme som at opløfte det i potensen (1/5):

5√a = a1/5


Svar #4
25. april 2013 af Camillamuz (Slettet)

Det vil sige det ser sådan ud: 11592,74/10000*0,2=10000/10000*0,2 ? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. april 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, der skal ikke ganges med 0,2 . Man uddrager den 5. rod.

(1+r)5 = 11592,74/10000 ,

og dermed

1+r = (11592,74/10000)1/5

og så

r = (11592,74/10000)1/5 - 1


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.