Matematik

Bestem kordelængde og sidelængde

27. april 2013 af JenzzeN (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey people!

Jeg skal finde Kordelængden, og sidelængden af hele keglen i min opgave. 

Endtil videre har jeg følgende værdier.

R=11

r=6.73

h=10

v=23.13 grader

 

Til opgaven har jeg fået ét billede.

 

Keglestubben er fremstillet af en tynd plade, og den udfoldede keglestub (uden bund) er vist som det gråtonede område på figur 4.

 

Mange tak på forhånd! 

Vedhæftet fil: Keglestub1.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
27. april 2013 af mette48 (Slettet)

tegn et lodret snit gennem keglestuppen og hele keglen. Den lodrette højde for hele heglen kaldes m

 

Du skal selv indsætte de kendte værdier undervejs i beskrivelsen

 

s, m og R danner er retvinklet trekant, hvor vinkelen mellem s og m er v

m*tan(v)=R

m=R/tan(v)

s=m/cos(v)

Se nu på den udfoldede keglestub

En hel ring (360 grader)vil have omkreds 2*pi*s

Vi skal kun berue et stykke hvis kant er 2*pi*R

Vinkelen (u) i udfoldningen bliver   (360/2*pi*s)*2*pi*R

k=2*s*sin(u/2)

 

Du kan måske i stedet vælge at bruge formlerne i din formelsamling, hvis den er forsynet med nogle ordentlige tegninger.


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. april 2013 af mathon

Tegn et længdesnit gennem keglens top og vinkelret på keglens grundflade       kegle = keglestub + top

se heraf
når x er toppens højde
at

                                       (x / r) = tan(v) = (h / (R-r))
                  hvoraf
                                              r
                                       x = --- • h
                                            R-r

    og af Pythagoras

                                       s2 = (h + x)2 + R2

                                       s2 = (h + (rh/(R-r)))2 + R2

                                       s2 = (1 + (r/(R-r))•h)2 + R2

                                       s2 = ((R / (R-r))•h)2 + R2

                                       s = ( ((R / (R-r))•h)2 + R2 )1/2

 

 

  korden
                                     
                                      k = 2 • s • sin(r/(2s))          argumentet i radianer
                                                              
        
                                     

                                      
 

 

 

                                     

 

 

    

 

 

 

 

               


Svar #3
29. april 2013 af JenzzeN (Slettet)

Mange tak for de gode svar begge! Det hjalp meget :-) 


Skriv et svar til: Bestem kordelængde og sidelængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.