Biologi

BIOLOGI

02. maj 2013 af storpige (Slettet) - Niveau: A-niveau

 

B
I visse fedtstoffer findes der små mængder af fedtsyrer med et ulige antal C-atomer. Ved nedbrydning af disse fedtsyrer dannes propionyl-CoA. Propionyl-CoA omdannes derefter via mellemproduktet methylmalonyl-CoA til succinyl-CoA (ravsyre-CoA).


a. Hvorfor dannes der propionyl-CoA ved nedbrydning af fedtsyrer med et ulige antal C-atomer, mens det ikke dannes ved nedbrydning af fedtsyrer med et lige antal C-atomer?
Propionyl-CoA har tre C-atomer, derfor kan det ikke dannes ud fra fedtsyrer med et lige antal C-atomer, da disse fedtsyrer altid vil blive nedbrudt et lige antal gange ned til 2 C-atomer pr. molekyle. Hvis for eksempel en fedtsyrer har 8 C-atomer vil det kunne blive nedbrudt til 4 enkeltmolekyler. Derimod vil fedtsyrer med et ulige antal C-atomer blive nedbrudt i så mange mulige gange ned til 2 C-atomer pr. molekyle, og ”resten” der er tilbage vil så være i et molekyle med 3 C-atomer ligesom propionyl-CoA.
 

b. Til hvilken gruppe af enzymer hører det enzym, der styrer omdannelsen af propionyl-CoA til methylmalonyl-CoA ? Giv desuden et forslag til, hvilket coenzym der er nødvendigt for processen.
Enzymet der styrer omdannelsen af propionyl-CoA til methylmalonyl-CoA hedder oxidoreduktase.
Det coenzym der er nødvendig for processen kan være NADH + H+, da det bliver brugt til at fjerne et H+. Det bliver der netop i reaktionen.


c. Hvor i cellen og ved hvilke processer kan succinyl-CoA omsættes videre?
I mitokondrierne foregår citronsyrecyklus. Her kan succinyl-CoA omdannes til succinat ved hjælp af enzymet succinul-thiokinase, og der dannes 1 ATP ved denne proces.

 

 

SER DET RIGTIGT UD


Skriv et svar til: BIOLOGI

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.