Kemi

Syre-basepars styrkeforhold

24. maj 2013 af Linnese (Slettet)

Hvad menes der med syre-basepars styrkeforhold? Jeg skal lave et kort oplæg om Ks og Kb, og deriblandt skal jeg komme ind på syre-basepars styrkeforhold, men jeg ved ikke helt, hvad der menes her.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. maj 2013 af wonk (Slettet)

Typisk fremstilles disse i -log til netop Ks og Kb, kaldet pKs (eller pKa for acid) og pKb.

Alt efter hvilken værdi disse har, så taler man om stærke, middelstærke, svage og yderst svage hhv. syrer og baser. En meget stærk base er en yderst svag syre og vice-versa.


Svar #2
24. maj 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak! Hvis jeg kender pKs for en stærk syre, kan pKb for dens korrensponderende base beregnes?

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. maj 2013 af wonk (Slettet)

Ja, prøv at tænke kemisk her :)

Hvis du f.eks. har eddikesyre, en svag syre med pKs på ca. 3,75. pKs-værdien beskriver hvor meget ligevægten er forskudt mod den deprotonerede form, altså acetationen. Når du ved hvor meget ligevægten er forskudt i den ene retning, så ved du også hvor meget den er forskudt i den anden retning så at sige.

Eller sagt på en anden måde: Den "villighed" eddikesyren har til at afgive sin proton, må hænge sammen med dens korresponderende bases "villighed" for at få protonen igen. Rent praksisk er sammenhængen:

pKs+pKb=pKw (for korresponderende syre/base-par)

Normalt regner man vands ionprodukt, Kw, for at være 10-14 M2 og da er pKw=14


Svar #4
24. maj 2013 af Linnese (Slettet)

Gælder der ikke at pKs+pKb=pH ? (det står i min bog) :)

Hvis pKs=3,75 for ethansyre

Er acetationens pKb  så:

pKb=pH-pKs

Altså:

pKb=14-3,75?


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. maj 2013 af wonk (Slettet)

Formlen pKs+pKb=pH er ikke helt korrekt rent kemisk/matematisk, men hvis du kan huske at pH i så fald er lig 14, så brug den. Måske har man skrevet det i bogen for ikke at introducere for mange begreb, jeg ved det ikke...

Vands ionprodukt er: Kw=[OH-]·[H+] og den er lig 14 ved standardbetingelser. pH=-log[H+] og disse to udtryk er altså ikke ens, dvs. Kw ≠ pH. pH er afhængig af én koncentration, hvor ionproduktet er afhængig af to, som i øvrigt er omvendt proportionale.

Du regner det ud rigtigt ja.


Svar #6
25. maj 2013 af Linnese (Slettet)

Mange tak!


Brugbart svar (1)

Svar #7
25. maj 2013 af wonk (Slettet)

Jeg skrev noget forkert ovenfor. pKw er lig 14, ikke Kw som er lig 10-14


Brugbart svar (1)

Svar #8
26. maj 2013 af mathon

kort
              Kw = 10-14

              pKw = -log(Kw) = -log(10-14) = 14

              pKs = -log(Ks)

af ikke stærke syrer
haves

              S (aq)   +  H2O (l)   <--->  B (aq)   +   H3O+ (aq)

                    [B (aq)] • [H3O+ (aq)] / [S (aq)] = Ks
og

              B (aq)   +  H2O (l)   <--->  S (aq)   +   OH- (aq)

                    [S (aq)] • [OH- (aq)] / [B (aq)] = Kb

hvoraf

                     Ks • Kb = [H3O+ (aq)] • [OH- (aq)] = Kw

                     log(Ks • Kb) = log(Kw)

                     log(Ks) + log(Kb) = log(Kw)

                    -log(Ks) + (-log(Kb)) = -log(Kw)

            pKs + pKb = 14

               

                   
 

 


Skriv et svar til: Syre-basepars styrkeforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.