Matematik

Løs ligningen f(x)=0

27. maj 2013 af fpoulsen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej! Håber I kan hjælpe med at løse denne ligning. 

Jeg har regnet den før på geogebra - men nu kan jeg simpelthen ikke huske hvad man ellers skal gøre. Jeg har skrevet selve funktionen ind i geogebra: f(x)=x4+8x3+18x2+16x+5

Men hvad skal jeg så gøre for at løse ligningen f(x)=0 ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

Start med at gætte en rod. Hint: summen af koefficienterne til leddene af lige grad er lig med summen af koefficienterne til leddene af ulige grad. 

Derved kan man med polynomiers division reducere ligningen til en ligning af 3. grad. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. maj 2013 af nani1596 (Slettet)

 

du skal skrive solve(x4+8x3+18x2+16x+5=,x) men er ikke sikker :/ 


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. maj 2013 af nani1596 (Slettet)

mente* 

solve(x4+8x3+18x2+16x+5=0,x)


Svar #4
27. maj 2013 af fpoulsen (Slettet)

Det forstår jeg desværre ikke så meget af. Jeg skal gætte en rod? Da det er med hjælpemidler, må jeg jo lave den i geogebra - hvilket burde være en del lettere end det der. Kan man ikke gøre det en del lettere i regneprogrammet geogebra? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. maj 2013 af mathon

hvis f(x) skal have heltallige rødder, skal de til høre {±1,±5}

      en inspektion viser,
      at -5 og -1 er rødder
hvoraf
                          f(x) = (x+1) • (x+5) • (x2 + 2x + 1) = (x+1) • (x+5) • (x +1)2 = (x+1)3 • (x+5)


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. maj 2013 af Josephine Pedersen (Slettet)

Hvilken lommeregner har du? På TI-89 og Nspire kan man bare skrive solve(x4+8x3+18x2+16x+5=0,x) og så få resultatet.

Svar #7
27. maj 2013 af fpoulsen (Slettet)

jeg har ikke en TI-89 lommeregner og bruger ikke Nspire - så har I ikke en sidste løsning?


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. maj 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Løsningen med fremgangsmåde er givet i #5, hvor rødderne aflæses ved at benytte nulreglen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. maj 2013 af mathon

 

                           

                                             f(x) = (x+1)3 • (x+5) = 0

  anvend nul-reglen!

 

 

Skriv et svar til: Løs ligningen f(x)=0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.