Almen studieforberedelse (AT)

Samfundsfaglig og historisk metode fordele og ulemper

31. maj 2013 af frederikkedp (Slettet)

Hej derude, 

Jeg sidder indenfor i dette gode vejr og laver AT som jeg skal op i på mandag :-)
 

Jeg er nået til mit metode afsnit, som selvfølgelig er det mest vigtige og prængende indenfor AT. 

Jeg vil derfor høre om nogle kunne hjælpe mig med fordele og ulemper ved samfundsfag og historie, hvad er der fx fordele og ulemper ved kildekritik i historie, og hvad er der af fordele og ulemper ved kvantiativ og kvalitativ metode i samfundsfag, og har i flere metoder inde for disse fag? 
Det ville virkelig hjælpe mig, hvis nogle havde mere styr på dette end mig :-)

På forhånd tak 

med venlig hilsen

Frederikke


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2013 af laraaf (Slettet)

hej fredrikke hvad kom du frem tl sidder selv med det samme problem nu 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. juni 2013 af Justina11 (Slettet)

Jeg har været op i hhv. historie og psykologi og fået 12, her skal det dog siges, at lærer og censor ikke var særligt interesseret i mit metode/teori/empiri afsnit. Min metode/empiri fremlæggelse for den historiske del så ud i noget af denne retning:

Historie kan både komme i spil som et samfundsfagligt og humanistisk fag. Jeg har benyttet det som et humanistisk fag. I historie udgør kilderne den empiri, der fortolkes. Levn er en primær kilde, de dokumenterer den situation, som de er blevet til i. Jeg har benyttet levn i form af f.eks. ****. **** er danskfaglig terminologi en beretning, men måden hvorpå denne kilde inddrages i undersøgelsen gør den til et levn. Der er dog også benyttet beretninger i f.eks. i form af ****. De benyttede beretninger er både primære og sekundære. De primære er de kilder, er kilderne tættest på begivenheden, her har vi f.eks. førstehåndskilder som ****. Derudover er der benyttet sekundære kilder i form af fremstillinger.
Som udgangspunkt har jeg kategoriseret de kilder anvendt til min undersøgelse for at finde frem til deres kildeværdi. Herefter har jeg benyttet kildekritikken til at analysere kilderne og slutteligt har jeg dermed kunnet sammenligne alle kilderne og nå frem til en fortolkning af det historiske forløb.

Derudover et eller andet med, at du ikke nødvendigvis når frem til sandheden, idet denne vil ændre sig ved inddragelse af yderligere materiale.

Jeg er rimelig sikker på, at din lærer ikke vil høre om fordele og ulemper ved kildekritikken, idet det på et eller andet plan svarer til at kritisere hele faget. I stedet kunne du sige, at det er nødvendigt at benytte kildekritikken fordi, at du ellers ville have modstridende empiri og dermed ville du ikke kunne lave en, med forbehold, objektiv fremstilling.

Det vigtige er her, at det er et krav, at fagene ikke bruger de samme metoder. Derudover er det vigtigt, at du kan forklare, at du ikke kunne besvare på problemstillingen uden at bruge metoderne hos begge fag.

I samfundsfag er det meget meget vigtig, at du inddrager samfunds teorier som Samuel Huntington´s civilisationernes sammenstød. For at score rigtigt godt, sætter man to teorier overfor hinanden. 

Derudover, hvis noget er forkert/misvisende i censors øjemed, så husk, at lade være med at komme med en halvkvalt bemærkning om, at du ikke vidste det, fordi.... I stedet skal du sige, at du har valgt at gøre det på denne måde, fordi... Det behøver ikke at være nogen genial begrundelse, bare at du understreger, at det er noget, som du har valgt. Det lykkedes mig ved denne fremgangsmåde, at fremlægge om rumaffald til AT forløbet om at være på, hvilket ikke er to emner, der har særligt meget til fælles. 

Håber du kunne bruge noget af det


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2013 af laraaf (Slettet)

Hvad kunne fordele og ulemper med den nykritiske metode i dansk være justina11 :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juni 2013 af Justina11 (Slettet)

Prøv at læse dette her: http://ibog.litteraturenshuse.systime.dk/index.php?id=1173 


Skriv et svar til: Samfundsfaglig og historisk metode fordele og ulemper

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.