Kemi

Puffer

31. maj 2013 af mimok (Slettet)

Jeg har to spørgsmål:

1) hvis jeg har 50 mL H2PO4--opløsning 0,2M, som blandes med en 50 mL HPO42--opløsning 0,2M, hvorfor er  [H2PO4-]=[HPO42-]=0,1M?

2)

I H2PO4--opløsning indstiller sig flg. ligevægt:

H2PO4-+H2O<=>HPO42-+H3O+

<=> er en harpunpil

og i HPO42--opløsning indstilles ligevægten:

HPO42-+H2O<=>H2PO4-+OH-

Hvis disse to opløsninger blandes, dannes et puffersystem, hvad er ligevægten for pufferen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2013 af LLLLLLLLLLLLLLLL

1.

[H2PO4-] = (c(H2PO4-) • V(H2PO4-)) / V(total) = ((0,2M) • (0,050 L)) / (0,100 L) = 0,1 M

[HPO42-] = (c(HPO42-) • V(HPO42-)) / V(total) = ...

2.

H2PO4-     +     H2O     <----->    HPO4-     +     H3O+    


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. juni 2013 af mathon

 

                 50 mL 0,2 M H2PO4- blandes med 50 mL 0,2 M HPO42-.

                 Begge opløsninger får fordoblet deres volumen,
                 dvs med fordyndingsfaktor 2.

                 blandingskoncentrationerne:
                                                                           [H2PO4- ] = [HPO42- ] = (1/2) • (2 M) = 0,1 M


Svar #3
06. juni 2013 af mimok (Slettet)

Mange tak!


Skriv et svar til: Puffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.