Kemi

14-pKb?

02. juni 2013 af førsteu (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, 

Hvad angiver pKb helt præcis? Jeg har læst i en gammel kemiopgave, at hvis man har en given syre, S, hvis korresponderende base, B, har pKb-værdien 4. f.eks - så vil 14-pKb = 14-4 = 10 betyde, at for en pH-værdi på 10 vil syren afgive sin hydron og blive til en base? 

Kan man definere pKb sådan? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2013 af mathon


      Kb angiver basestyrken:
                                                      B   +   H2O   <--->   S   +   OH-

                                                      [S] • [OH-]
                                                      ------------ = Kb                  Jo større Kb desto stærkere base
                                                           [B]


     Hvis basen er stærk foreligger der ikke en ligevægt, fordi reaktionen er helt forskudt mod højre.

     Ks er af størrelsesorden 10-x, hvorfor man i praksis benytter
     p-værdien
                            pKs = -log(Ks)

    Husk:
                         når Ks er stor, er pKs lille.


Svar #2
02. juni 2013 af førsteu (Slettet)

Men kan man generelt sige at ved en pH-værdi=14-pKb, der vil basens korresponderende syre afgive hydron og blive til base?


Svar #3
02. juni 2013 af førsteu (Slettet)

- og jeg har egentlig lige et andet spørgsmål nu jeg har dig: er stofmængden for et stof uafhængig af volumen? 


Skriv et svar til: 14-pKb?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.