Matematik

Sumfunktionens mening

02. juni 2013 af DelFerro (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvis man har en opgave der lyder følgende 'bestem rækkens sumfunktion i alle punkter i konvergensintervallet." - er jeg i tvivl hvordan man svarer, selv hvis man allerede har fundet konvergensintervallet for ens potens række. Hvis jeg har fundet konvergensintervallet til at være, for eksempel, |x| < a, skal jeg så svare, at sumfunktionen er, hvor f(x) = potensrække,

f(-a) = b og f(a) = c ? Eller 

række → b for x → -a og række → c for x → a?

så det kan være i intervallet ]b, c[?


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvis konvergensintervallet er |x| < a, er sumfunktionen vel ikke defineret for |x| = a ? Sumfunktionen er den funktion, som rækken konvergerer mod, hvor rækken er konvergent.


Svar #2
02. juni 2013 af DelFerro (Slettet)

Rækken Σ(2n - 1)(2x)n for n ≥0 konvergerer hvis |x|<(1/2). Her anser jeg dette som konvergensinterval, hvor jeg brugte det ved hjælp af forholdskriteriet. Nu hvor den spørger om sumfunktionen, hvordan gøre jeg det helt præcis? Den konvergerer ikke hvis x = -(1/2) eller (1/2). Det må ligge indenfor dette interval. Så mener jeg her f(x) = Σ(2n - 1)(2x)n for n≥0. Der får jeg f(-1/2) = -1 og f(1/2) = ∞. Så sumfunktionen må ligge i intervallet ]-1, ∞[. 


Svar #3
02. juni 2013 af DelFerro (Slettet)

#1

Eller skal man svare det som at vise hvad formlen det er, hvis Σ(2n - 1)(2x)n = (6x  - 1)/(1 - 2x)2, så er f(x) = (6x  - 1)/(1-2x)2? Jeg benyttede formlen for Σ(an + b)xn ved brug af Σ(n + 1)xn = 1/(1-x)2 og Σxn = 1/(1-x). Problemet er her kun, at jeg ikke aner hvad "sumfunktion" er. Jeg forstår blot ikke hvad man skal svare på dette spørgsmål.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Jeg forstår ikke ret meget af det, du laver i #2. Man skal bestemme sumfunktionen, dvs. en forskrift for sumfunktionen.

Som nævnt i #1 er sumfunktionen den funktion, som rækken konvergerer imod. Man skal angive en forskrift for sumfunktionen, som du gør det i #3.


Skriv et svar til: Sumfunktionens mening

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.