Matematik

Ligning

04. juni 2013 af Lommeregner123 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Hvordan regner man ligninger ud med eksponenter?

f.eks x^x=27

3^x=1

10^x=0,1

Det var blot nogle eksempler. Kom gerne med flere, og en forklaring på hvordan man gør :p 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

Den første ligning xx = 27 kan i princippet kun løses ved at benytte et CAS-værktøj, selv om man med lidt erfaring kan se, at x = 3 er løsningen.

Ved ligningen 3x = 1 benytter man, at a0 = 1 for alle a > 0 . Man kan også tage log() på hver side, hvorved fremkommer ligningen

x·log(3) = log(1) = 0 .

Ved ligningen 10x = 0,1 kan man benytte, at 0,1 = 10-1 , eller man kan tage log() på begge sider, hvorved fremkommer ligningen

x·log(10) = log(0,1) , dvs x·1 = -1 .


Svar #2
04. juni 2013 af Lommeregner123 (Slettet)

x*log(x)=log(27)

 

Er dette rigtigt. hvis man bruger log?

Går i ottende klasse, så har ikke rigtig hørt om funktionen "log" før. Altid rart med ny viden. 

Tak for det hurtige respons


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2013 af 123434 (Slettet)

2# Nu, når du kun går i 8.klasse, har din lærer nok ikke forventet af dig, at du skulle bruge logaritmer. Du ved sikkert at 3^3=27.


Svar #4
08. juni 2013 af Lommeregner123 (Slettet)

Ja det ved jeg godt :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. juni 2013 af 123434 (Slettet)

3^x=1

Divider med 3 på begge sider af lighedstegnet. 

x=1/3

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. juni 2013 af mette48 (Slettet)

#5 det er forkert

3x=1

x=0 da n0=1 for alle n>0


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. juni 2013 af 123434 (Slettet)

måske snarere (3^1)/3=1 Er det acceptabel skrivemåde?


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. juni 2013 af mette48 (Slettet)

#7 hvad har den skrivemåde med opgaven at gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. juni 2013 af 123434 (Slettet)

6# Så der er i princippet ingen løsning til 3^x=1?


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. juni 2013 af mette48 (Slettet)

Jeg har skrevet løsningen på opgaven 3x = 1 i #6 og Andersen har skrevet den i #1.

Læser du ikke de svar vi skriver ordentligt?

3x = 1  ⇒ x = 0


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. juni 2013 af 123434 (Slettet)

10# Undskyld. a^0 altid=1


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.