Matematik

isoler potens

20. oktober 2005 af axell (Slettet)
hvordan isoleres n i følgende

a = b^m x n

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2005 af Esmil (Slettet)

Det skal forstås som
a = b^m * n,
ikke?

I så fald, skal du bare dividere med b^m:

a/(b^m) = n

vupti!

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. oktober 2005 af Pretsch (Slettet)

jeg tror han mener

a = b^(m*n)

i så fald kan man da ikke bare dividere. Så skal du bruge potensregneregler, vil jeg mene.

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. oktober 2005 af Esmil (Slettet)

Ahh ja. Det kan også være. Så må man ty til logaritmer:

log a = log(b^(mn)) = mn * log b

og dermed

n = (log a)/(n*log b)

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. oktober 2005 af Esmil (Slettet)

Argh!

n = (log a)/(m*log b)

Svar #5
20. oktober 2005 af axell (Slettet)

Er du helt sikkert

f.eks.

50 = 100*e^-0,053*t

50/100*e^-0,053 = t

t = 0,52

indsætter jeg det på t´s plads

100*e^-0,053*0,52 = 97,2

Svar #6
20. oktober 2005 af axell (Slettet)

Kan lige fortælle at det er halveringstiden, jeg skal finde.

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. oktober 2005 af Esmil (Slettet)

Ahh, jeg kan se på din sidste udregning, at du i virkeligheden mener

a = b^(m*n).

Så bliver du nødt til at gøre som i #3.

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. oktober 2005 af Esmil (Slettet)

#6 Jamen så er det også den helt rigtige ligning du stiller op:

50 = 100e^(-0.053t), eller
1/2 = e^(-0.053t)

Da du har noget med e^ vil jeg foreslå dig at bruge den naturlige logaritme, så

ln(1/2) = ln(e^(-0.053t)) = -0.053t * ln e = -0.053t,

da ln e = 1. Altså

t = (ln(1/2))/(-0.053)

Svar #9
20. oktober 2005 af axell (Slettet)

jubii

Nu fik jeg styr på det.

Tak for hjælpen.

Skriv et svar til: isoler potens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.