Matematik

Polynomier.. Spørgsmål

06. juni 2013 af michallaa (Slettet)

Er der en venlig sjæl der ude, der kunne hjælpe mig med at besvare dette spørgsmål

 

2. Polynomier.
Gør rede for andengradspolynomiets graf og toppunkt samt antallet af løsninger til en andengradsligning.
Inddrag her dit projekt om andengradsfunktioner.
Gør rede for hvordan graden af polynomiet og fortegnet for den ledende koefficient bestemmer grafens forløb for et n’tegradspolynomium.


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du må da have læst om det i din bog?


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. juni 2013 af PeterValberg

FriViden.dk
- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2013 af theV

Andengradsligningens grafiske billede er en parabel. 

a er leddet med x som står i anden

b er leddet med x i første (bare x)

c er blot et tal

 

a > 0 parablens grene venderopad

a < 0 parablens grene vender nedad

a er aldrig lig nul, for så er det pludselig ikke en andengradsligning mere.

 

er b positiv, er polynomiet voksende i skæringspunktet med y-aksen

er b negativ er polynomiet aftagende i skæringspunktet med y-aksen

 

c er parablens skæringspunkt med y aksen.

 

i en andengradsligning er der 0, 1 eller to løsninger. Dette afgøres af diskriminanten d som findes ved:

d=b^2-4*a*c

er d>0 er der to løsninger, nemlig -b+kvadratrod d/2*a og -b-kvadratroden af d/2*a

er d=0 er der en løsning, nemlig -b/2*a

er d<0 er der ingen løsninger

 

d afgør hvor mange nulpunkter parablen har. nulpunkter er skæringspunkter med x-aksen.

er d>0 skærer parablen x-aksen to steder

er d=0 er parablens toppunkt på x-aksen

er d<0 skærer parablen ikke x aksen

 

toppunket findes ved toppunktsformlen som er et koordinatsæt, altså (x;y):

(-b/2*a;-d/4*a)

 

toppunktet kan også findes ved at indsætte 0 som x værdi i den differentierede andensgradsfunktion - f'(x)

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. juni 2013 af theV

jo og en sidste ting:

Gør rede for hvordan graden af polynomiet og fortegnet for den ledende koefficient bestemmer grafens forløb for et n’tegradspolynomium

antallet af led, altså hvilken potens x står i, afgør antallet af "knæk" på grafen. et femtegradspolynomium vil have fem knæk. den vil starte i og slutte i enten negativ eller postiv y-værdi. et sjettegradspolynomium, vil have seks knæk og starte i de negative y-værdier og ende i de positive eller omvendt. 

n bestemmer antallet af knæk på grafen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2013 af SuneChr

Hvis du med et "knæk" på grafen for f mener et lokalt ekstremum, skal man benytte den afledede funktion f ' for at vise antal ekstrema for f . En tredjegradsfunktion kan da godt være voksende for alle x og således ingen ekstrema have. F.eks. vil   f (x)  =  x3 + x - 1  være voksende i hele R   Dermed har f kun én reel rod . 


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

#3

Det, du skriver til sidst:

"toppunktet kan også findes ved at indsætte 0 som x værdi i den differentierede andensgradsfunktion - f'(x)"

er forkert. Man kan i stedet bestemme toppunktets x-koordinat xT ved at løse ligningen

f '(xT) = 0


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. juni 2013 af mathon

se


Svar #8
07. juni 2013 af michallaa (Slettet)

Mange tak for svarende! Det gav et bedre overblik .


Skriv et svar til: Polynomier.. Spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.