Matematik

solve ligning = false

12. juni 2013 af nuala898 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Mangler eksperter til løsning af denne ligning, jeg bruger TI-NSPIRE CAS og har nemlig solve problemer. skal finde tidspunkt når der er 9000 fugle

sådan har jeg tastet den ind på TI-nspire

solve(9000=12/(1+0,7143*e^(-0,0045*12t),t) = false

nogen ved hvorfor den gøre det?

 

på forhånd tak

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2013 af Jerslev (Slettet)

#0: Du mangler i hvert fald en afsluttet parantes.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. juni 2013 af lfdahl (Slettet)

Din ligning: 9000 = 12/(1 + 0,7143 e-0,0045·12t) har ingen løsning, idet:

1 + 0,7143 e-0,0045·12t > 1 for alle t. Det betyder, at højresiden er mindre end 12 for alle mulige t. 

Har du mon angivet den rigtige forskrift? (bortset fra den manglende parentes)


Svar #3
12. juni 2013 af nuala898 (Slettet)

når jo der mangler da en parantes, taste fejl herinde

 

forskiften har jeg fundet ud fra dy/dt=0,0045y(12-y), som går gennem punkt (0,7)

altså forskiften ser sådan ud y(x)=M/1+c*e^(-aMx)

har fundet c ved at bruge sætningen c=M/y0-1

hvor jeg har nået frem til y(t)=12/(1+0,7143*e^(-0,0045*12t))


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. juni 2013 af PeterValberg

Det kan være fordi, du har brug komma som decimalseperator fx  0,7143
TI-nspire skal have et punktum 0.7143

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
12. juni 2013 af nuala898 (Slettet)

@Peter Valberg

 

har prøvet men det virker ikke


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. juni 2013 af Fornavn (Slettet)

Har du brugt det rigtige eulers tal? Så du finder den rigtige e, og ikke blot den på tastaturet?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. juni 2013 af PeterValberg

Jeg vil give #2 ret, - er det den rigtige differentailligning, du angiver i #3 ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. juni 2013 af LubDub (Slettet)

Løsningen til din differentialligning i #3 er i hvert fald korrekt


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. juni 2013 af Krabasken (Slettet)

Den funktion, du sætter lig med 9000 kommer aldrig op over 12 - så genlæs # 2

Men hvis du fortæller, hvordan du kommer frem til din funktion, kan vi muligvis hjælpe dig med at finde den rigtige funktion

:-)


Svar #10
12. juni 2013 af nuala898 (Slettet)

#6 ja det har jeg

 

#7 ja, differentialligningen er dy/dt=0,0045y(12-y)      y:antal fugle     t:tiden i pr

opgave a) hvad er væksthastigheden til det tidspunkt, hvor der er 8000 fugle - bruger sætning y'maks = a*M^2/4 som er y'maks=0,0045*12^2/4= 0,162

 

opgave b) bestem forskrift for y som funktion af t (det oplyses, at til tiden t=0 og populationen y=7

her bruger jeg sætning c=M/y0-1    c=12/7-1=0,7143

forskriften skal se sådan ud y(x)=M/1+c*e^-aMx       y(t)=12/1+0,7143*e^-0,0045*12t

opgave c) til hvilket tidspunkt er der 9000 fugle ???


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. juni 2013 af Krabasken (Slettet)

y(t)=12/1+0,7143*e^-0,0045*12t

- bruger du slet ikke parenteser ?

:-)


Svar #12
12. juni 2013 af nuala898 (Slettet)

#11

jo var lige hurtig på tasterne derfor :)

 

y(t)=12/(1+,07143*^(-0,0045*12t))


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. juni 2013 af PeterValberg

Der er altså noget helt galt....

Gider du skrive HELE opgaveteksten (ordret) ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #14
12. juni 2013 af PeterValberg

Der er tale om logistisk vækst :-)

den angivne differentialligning er af typen:

hvor den fuldstændige løsning er:

hvor c er en konstant
M er bæreevnen, altså det antal individer, som populationen vokser imod (men aldrig når)

Væksthastigheden er størst, når y(t) = M/2

tiden t kan bestemmes som:

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (1)

Svar #15
12. juni 2013 af LubDub (Slettet)

se vedhæftet

tiden pr. år --> tiden i år

Vedhæftet fil:logistisk_01.doc

Svar #16
12. juni 2013 af nuala898 (Slettet)

ja ved ikke hvor det går galt henne..

Væksten af en population af fugle beskrives ved differentialligningen

dy/dt=0,0045y(12-y)     

y:antal fugle     t:tiden i år

 

opgave a)

hvad er væksthastigheden til det tidspunkt, hvor der er 8000 fugle

- bruger sætning y'maks = a*M^2/4 som er y'maks=0,0045*12^2/4= 0,162

 

opgave b)

bestem forskrift for y som funktion af t (det oplyses, at til tiden t=0 og populationen y=7)

- her bruger jeg sætning c=M/y0-1    c=12/7-1=0,7143

forskriften skal se sådan ud    y(x)=M/(1+c*e^(-aMx))      y(t)=12/(1+0,7143*e^(-0,0045*12t))

opgave c) til hvilket tidspunkt er der 9000 fugle ???


Brugbart svar (0)

Svar #17
12. juni 2013 af PeterValberg

#15 Det lyder rimeligt, at y er antal fugle i tusinde :-)
hvilket da også må fremgå af opgaveteksten #0

En lille oplysning, det havde været godt at få tidligere :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #18
12. juni 2013 af nuala898 (Slettet)

 #15 perfekt, nu kan jeg se hvor fejlen har været.. og selvfølgelig som altid "LÆS TEKSTEN ORDENLIGT" som min lære altid sagde til mig..

 

mangler nemlig sidste opgave som lyder sådan "hvad sker der med populationen, når t bliver meget stor?"


Brugbart svar (1)

Svar #19
12. juni 2013 af LubDub (Slettet)

se

Vedhæftet fil:logistisk_02.doc

Svar #20
12. juni 2013 af nuala898 (Slettet)

tak #19 :)


Skriv et svar til: solve ligning = false

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.