Matematik

Linjens ligning (normalvektor/retningsvektor)

13. juni 2013 af Gyldenkaerne (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg sidder og prøver at omskrive linjens ligning fra

a(x-x0)+b(y-y0)=0 til en parameterfremstilling.

Dertil aflæser jeg en normalvektor, som jeg så kan konstruere en retningsvektor ud fra.

Min problematik består i:

"Reverser" jeg bare processen fra retningvektor->normalvektor som er 90 grader med positivomløbsretning?

Jeg har skrevet som følger, men kan ikke finde nogle dokumentation/forklaring nogen steder.

http://tinyurl.com/nm8gnv5

 

Mvh. F.


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2013 af LubDub (Slettet)

Af linjens ligning
       a•(x - xo) + b•(y - yo) = 0
aflæses en normalvektor til linjen
       n = [a, b]
og en retningsvektor til linjen kan findes 
       r = [b, -a],

og her til sidst kan en parameterfremstilling for linjen skrives op

        [x, y] = [xo, yo] + t•[b, -a] , t ∈ R


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. juni 2013 af mathon

2D

når
          n = [a,b] er en normalvektor for linjen i (xo,yo)
er
          r = [b,-a] én - blandt mange - retningsvektor(er) for linjen gennem (xo,yo)


hvoraf
                OP = OPo + t•r

                [x,y] = [xo,yo] + t•[b,-a]     t ∈ R

                           x = xo + t·b
                           y = yo - t·a       


Svar #3
13. juni 2013 af Gyldenkaerne (Slettet)

Men konstrueres retningvektorer og normalvektorer altid i positiv omløbsretning?
Hvis jeg veksler mellem de to former for ligningsfremstilling, får jeg da ikke samme retningsvektor?

Hvis jeg har en parameterfremstilling og konstruerer en normalvektor udfra, så jeg kan opskrive på formen a•(x - xo) + b•(y - yo) = 0, og da gerne vil opskrive en parameterfremstilling igen, peger retningsvektoren den modsatte vej, end den indledningsvise retningsvektor, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juni 2013 af mathon


  ...hvilket ikke betyder noget, da  t ∈ R og den tilsvarende koordinat blot fås med den tilsvarende negative
     t-værdi.

  når r = [b,-a] er en retningsvektor for linjen, er n = [a,b] en normalvektor.

I øvrigt:
               En normalvektor på formen n1 = [-a,-b] er fuldt så god som n = [a,b], men den sidste er lidt mere
               bekvem at notere, hvorfor den oftest foretrækkes.


Svar #5
13. juni 2013 af Gyldenkaerne (Slettet)

Betyder det så at min forklaring i det vedhæftede billede holder?
 


Svar #6
13. juni 2013 af Gyldenkaerne (Slettet)

Ah, okay. Så det vil sige at en retningsvektor går i begge retninger, altså både i positiv og negativ retning?


Svar #7
13. juni 2013 af Gyldenkaerne (Slettet)

Jeg troede faktisk at det var relativt vigtigt i hvilken retning en vektor peger?


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. juni 2013 af LubDub (Slettet)

                                                                                                                                               
 hvis du har en retningsvektor r = [a, b] for en linje, vil en normalvektor for linjen være n = r = [-b, a]

 


Svar #9
13. juni 2013 af Gyldenkaerne (Slettet)

???


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. juni 2013 af mathon

           "...at det er vigtigt i hvilken retning en vektor peger" er selvfølgelig rigtigt!

           Men specifikt for den rette linjes analytiske fremstilling er retningsvektorens orientering underordnet.

                  Det betyder blot med samme fikspunkt:

                                         at et givet punkt
                                                                         med den ene retningsvektor opnås med parameterværdien t

                                                                         med den anden retningsvektor opnås med parameterværdien -t

                                                            

                                       

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. juni 2013 af mathon

 

                            med den anden retningsvektor opnås med parameterværdien -t

forbedres til

                            med den modsatte retningsvektor opnås med parameterværdien -t


Skriv et svar til: Linjens ligning (normalvektor/retningsvektor)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.