Kemi

Blandings forhold

14. juni 2013 af mimok (Slettet)

Der indstiller sig to 2 ligevægte i vin, når vinsyre er opløst i vand (Af nemheds årsager forkortes vinsyres formel til H2T, tartrater betegnes af T2-):

H2T+H2O<=>HT-+H3O+   - Ks=9.1*10-4

HT-+H2O<=>T2-H3O+  - Ks=4,3*10-5

I en pH på ca. 3 er den første nævnte ligevægt dominerende.

Hvordan beregner jeg hvilket blandingsforhold vinsyre og hydrogentartrat findes i, i en vin med pH lig 3,2?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. juni 2013 af mathon




                                             H2T   +   H2O   <--->   HT -   +   H3O+        er en puffer

 
                                                      pH = pKs + log(nb/ns)       

                                                      3,2 = -log(9.110-4) + log(nb/ns)

                                                      log(nb/ns) = 3,2 + log(9.110-4) = 0,159041

                                                      nb/ns = 100,159041 = 1,44

                        dvs
                                                      n(HT -) / n(H2T) = 1,44
      

                                                                                                    
 


Svar #2
15. juni 2013 af mimok (Slettet)

Mange tak for hjælpen! :)

Men hvad betyder blandingsforholdet (1,44)? At når der er 1 mol HT- er der 1,44mol H2T?

Og hvorfor er det, at jeg kan sige at vinens pH er lig pKs(H2T)?


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. juni 2013 af mathon

 

Blandingsforholdet betyder det, du skrev.

 

pH er kun lig med pKs(H2T), når
                                                           n(HT -) / n(H2T) = 1

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
15. juni 2013 af LubDub (Slettet)

          da log(1) = 0


Svar #5
15. juni 2013 af mimok (Slettet)

Mange tak!
Men kan jeg godt antage, at n(HT -) / n(H2T) = 1 eller er den allerede det, da det er en ligevægt?

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. juni 2013 af mathon

 

                               Det er en forkert antagelse, hvis pH = 3,2


Svar #7
15. juni 2013 af mimok (Slettet)

Okay, dvs. hvis vi ikke kender pH, er n(HT -) / n(H2T) = 1 i det det er en ligevægt?

Jeg har fået et andet spørgsmål, som jeg skal besvare:

Jeg skal fortælle om fordelingen mellem syre og korresponderende base i det pH-område, der er i vin. 

pH-området er ca. 3. Hvordan skal jeg besvare dette spørgsmål? Skal der opstilles et bjerrumdiagram for at besvare spørgsmålet ved brug af #0 og det, som jeg har fået hjælp med undervejs? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. juni 2013 af mathon

 

     "Okay, dvs. hvis vi ikke kender pH, er n(HT -) / n(H2T) = 1 i det det er en ligevægt?" er misforstået

 

                                         H2T   +   H2O   <--->   HT -   +   H3O+        er en puffer

 
                                                      pH = pKs + log(nb/ns)       

                                                      3 = -log(9.110-4) + log(nb/ns)

                                                      log(nb/ns) = 3 + log(9.110-4) = -0,040959

                                                      nb/ns = 10-0,040959 = 0,91

                        dvs
                                                      n(HT -) / n(H2T) = 0,91

                                                     

 


Svar #9
15. juni 2013 af mimok (Slettet)

Så det, at der er en ligevægt er ikke ensbetydende med, at koncentrationen af HT- og H2T er lige store?

Ifølge udregninger i #8 er der så mere af den korresponderende base end syre i vinen?

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. juni 2013 af mathon

 

                                                     n(HT -) / n(H2T) = 0,91

                                                     n(HT -) = 0,91n(H2T)

 

                  indholdet af HT - udgør 91% af H2T-indholdet

                                       


Svar #11
15. juni 2013 af mimok (Slettet)

Okay, fordelingen mellem den korresponderende base og syre, er således, at der er 91% syre og 9% base?

Svar #12
15. juni 2013 af mimok (Slettet)

Jeg har brugt brugt samme metode som i #10 til at beregne indholdet af T2-(tartrat):

pH = pKs + log(nb/ns) 3 = -log(4,3*10^-5) + log(nb/ns)

log(nb/ns) = 3 + log(4,3*10^-5)

nb/ns=0,043

Vil det så sige at tartrat udgør 4,3%?


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. juni 2013 af mathon

 

        Dvs. at tartrat udgør 4,3% af HT --indholdet.

        Dvs. at tartrat udgør = 0,043 • n(HT -) = 0,043 (0,91 • n(H2T)) = 0,039 • n(H2T)

        Dvs. at tartrat udgør = 3,9% af H2T-indholdet.

 

           


Skriv et svar til: Blandings forhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.