Matematik

Selvvalgt emne mellem procentvise stigning i x og y

18. juni 2013 af lglglgmama (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Som overskriften siger sig selv, så har jeg fået en eksamenopg, der ledes således: "Forklar ud fra et selvvalgt eksempel sammenhængen mellem procentvise stigning i x og y."  -> Potensfunktion

Har den procentvise stigning i x og y ikke noget med procent-procent udregning?

Tak på forhånd :)

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2013 af Singlefyren (Slettet)

Du skal se på det som en funktion (graf).

Potensfunktion:  y = b *xa

når x stiger f.eks 5 % , hvor mange % stiger y så?  (1,05a - 1) *100%

og omvendt:

når y stiger 7 % hvor meget stiger x så?

b *xa stiger 7 % =>


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. juni 2013 af Andersen11 (Slettet)

For potensfunktionen y = f(x) = b · xa har man

1 + ry = (1+rx)a

hvoraf det følger, at

1 + rx = (1+ry)1/a .

Dette følger også af, at den omvendte funktion

x = (1/b)1/a · y1/a

igen er en potensfunktion.


Skriv et svar til: Selvvalgt emne mellem procentvise stigning i x og y

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.