Matematik

Addere tre brøker

10. juli 2013 af DadoDK (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

Hvordan adderer man tre brøker med ulig nævner? 

F.eks. denne: 1/3 + 1/4 + 5/12


Svar #1
10. juli 2013 af DadoDK (Slettet)

Tror jeg fandt ud af det! :) Men kom gerne med bud. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juli 2013 af Lars195 (Slettet)

4/12+3/12+5/12 = 1


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juli 2013 af SuneChr

# 1

Der er kun ét bud på denne auktion, nemlig en fællesnævner for de tre brøker.

1/3 = 4/12

1/4 = 3/12

          5/12


Svar #4
10. juli 2013 af DadoDK (Slettet)

Hey Lars. 

Det er rigtigt. :) Men, hvordan gjorde du? Hvorfor gjorde du det på den måde? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. juli 2013 af Lars195 (Slettet)

hvordan har du gjort det?


Svar #6
10. juli 2013 af DadoDK (Slettet)

På ingen måde. Fandt en regel, men den gav ikke 1. 


Brugbart svar (1)

Svar #7
10. juli 2013 af Lars195 (Slettet)

vel.. du skal finde summen af de 3 brøker.. 

Fællesnævneren i dette tilfælde kan kun blive 12.

4 forlænget eller forkortet med noget ikke kan kan blive 3 og omvendt..

 

forlanger du 1/3 med 4 i både tæller og nævner får du at 1/3 = 4/12

forlanger du  1/4 med 3 i både tæller og nævner får du at 1/4= 3/12

 

 

den sidste har fælles nævner 12, så den beholder vi .

4/12+ 3/12 + 5/12 = 7/12 + 5/12 = 12/12 = 1

 


Svar #8
10. juli 2013 af DadoDK (Slettet)

Hvor er du god, man! Mange tak. Prøver lige at løse den anden også, så kan jeg se, om jeg har forstået det :)


Svar #9
10. juli 2013 af DadoDK (Slettet)

Fedt. Prøvede med 1/2 + 5/3 + 5/6, der fandt jeg fællesnævneren 6. Til sidst gav det 18/6 hvilket = 3. :) Men det er bare irriterende, at min mellemregning er så forvirrende. 


Brugbart svar (3)

Svar #10
10. juli 2013 af SuneChr

Man har generelt, for tre brøker, der skal adderes:      Brøken her kan evt. gøres uforkortelig.            


Brugbart svar (1)

Svar #11
10. juli 2013 af Lars195 (Slettet)

Ahh... beklager lige stavefejlene.. gik lige død efter arbejde.. 

Rettet:


vel.. du skal finde summen af de 3 brøker..

Fællesnævneren i dette tilfælde kan kun blive 12.

4 forlænget eller forkortet med noget  kan ikke blive 3 og omvendt..

 

forlænger du 1/3 med 4 i både tæller og nævner får du at 1/3 = 4/12

forlænger du  1/4 med 3 i både tæller og nævner får du at 1/4= 3/12

 

den sidste har  12 som nævner , så den beholder vi .

4/12+ 3/12 + 5/12 = 7/12 + 5/12 = 12/12 = 1


Svar #12
10. juli 2013 af DadoDK (Slettet)

Takker for jeres hjælp! :) Det går meget bedre nu. 


Skriv et svar til: Addere tre brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.