Kemi

kemisk reaktion

15. juli 2013 af studiehjælp1992 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Jeg har en opgave, hvor jeg skal opskrive den kemiske reaktion og fortælle om hvilken reaktionstypen det er. 

 

I opgaven få jeg blot dette at vide: 

I to reagens glas hældes 5 ml 4 m HCl. hvor der sættes magnesium bånd i  de to. Den ene med varmt vandbad, og den den uden. 

Det er et forsøg. 

 

 

Hvordan skal jeg opskrive en kemisk reaktion/ reaktionsskema ud fra det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. juli 2013 af Mo92 (Slettet)

HCl har jo reageret i vandopløsningen og blevet til H30+ i forholdet 1:1. Når du tilsætter Mg kan du umiddelbart ikke vide om der sker en reaktion mellem H+ i saltsyreopløsningen og Mg. Her skal du kigge i spændingsrækken idet bde H og Mg står i spændingsrækken. I spændingsrækken gælder at et ion af et atom kan optage elektroner fra et atom som ligger til venstre for den. H+ fx. (ion af H) kan altså reduceres (fås til at optage elektroner) af atomer som ligger til venstre for den i spændingsrækken. Ligger Mg til venstre for den? JA det gør den. Ergo kan reaktionen forløbe. Det kunne den fx. ikke hvis du havde lagt guld i opløsningen idet guld ligger til højre for H og derfor ikke er villig til at afgive elektroner til H+-ioner. Ligge mærke til at vi taler om henholdsvis afgivelse og optagelse af elektroner (oxidation og reduktion). Der er altså tale om en redoxreaktion.

Du kan derfor opstille følgende reaktionsskema, her skriver jeg i stedet for H3O+ bare H+ idet det ogs kan skrives sådan.

Mg + 2H+ -> H2 + Mg2+

Mg afgiver 2 elektroner (står i anden hovedgruppe) og Hydrogen-ionerne optager hvert 1 af disse elektroner. Hydrogen bliver dermed reduceret mens Mg bliver oxideret.

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. juli 2013 af mathon

                      12Mg 1s2 2s2 2p6 3s2    +    2  1H    →     12Mg 1s2 2s2 2p6    +    2  1H 1s1


Skriv et svar til: kemisk reaktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.