Kemi

Støkiometriske koefficienter

22. juli 2013 af Chaite (Slettet)

Hvad er forskellen på støkiometriske koefficienter og de koefficienter vi har i et afstemt reaktionsskema? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. juli 2013 af mathon

eks.

              8 P   +   5 IO4-     +   16 OH-   --->    8 HPO42-   +   5 I-   +   4 H2O

              8 P   +   5 KIO4     +   16 NaOH   --->    8 Na2HPO4   +   5 KI   +   4 H2O

reaktionsforholdet
                                    P : IO4- = 8 : 5 = 1 : 0,625 = 1,6 : 1

Beregningsmæssigt er det praktisk at benytte forholdstallet 1 for den reaktant/det produkt, der skal sammenlignes med.

Men reelt er der ingen forskel.


Svar #2
24. juli 2013 af Chaite (Slettet)

Men definitionsmæssigt er det ikke det samme, og dermed vil man skyde sig selv i foden, hvis man sagde støkiometriske koefficienter frem for blot koefficienter til sin mundtlige eksamen på B-niveau? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. juli 2013 af mathon

I #0 spørger du om forskellen på "…støkiometriske koefficienter og de koefficienter vi har i et afstemt reaktionsskema".

I #2 oplyser du, at der definitionsmæssigt er en forskel.
Hvorfor spørger du ikke specifikt ud fra den 'viden'?


Svar #4
25. juli 2013 af Chaite (Slettet)

Beklager misforståelsen, men jeg spørger af uvidenhed og ud fra dit indlæg, konkluderede jeg, at der så definitionsmæssigt må være en forskel? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. juli 2013 af mathon

Forholdstal kan multipliceres/divideres med samme tal, uden at selve forholdet ændres, hvilket ofte er praktisk rent beregningsmæssigt.

Du konkluderede ud fra mit indlæg, der siger: "Men reelt er der ingen forskel", at der så definitionsmæssigt må være en forskel? 
Denne din konklusion er derfor forkert.
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. juli 2013 af mathon

Dit spørgsmål synes at være:

"Hvordan kommer man fra en afstemt reaktions koefficienter til den støkiometriske omregningsfaktor?"


Svar #7
25. juli 2013 af Chaite (Slettet)

Ok, min fejl.

Nej, mit spørgsmål er nok nærmere, hvad støkiometriske koefficienter så helt præcist omfatter? Når man slår det op på Google, kommer der desværre ikke en definition frem.. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. juli 2013 af mathon

                Kender du andre, som bruger betegnelsen støkiometriske koefficienter?


Svar #9
25. juli 2013 af Chaite (Slettet)

Nej, jeg har bare set det benyttet adskillige gange herinde, tror bl.a. i forbindelse med mængdeberegning og udregning af aktuel stofmængdekoncentration, men når man slår det op på Google, kommer det op i forbindelse med ligevægt. :) 

Jeg kunne jo også bare ignorere begrebet, da jeg ikke har set det i min bog. Endvidere er jeg selvstuderende, så jeg har ikke mulighed for at "høre" noget eller kende nogen, som kan udtale sig om noget vedr. kemi udover alt, hvad jeg læser herinde.


Skriv et svar til: Støkiometriske koefficienter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.