Matematik

bestem kordinatsættet til hvert af linjens skæringspunkter

13. august 2013 af sara2221 (Slettet) - Niveau: A-niveau

en linje har parametter fremstillingen 

(xy)=(-315)+t*(17)

bestem kordinatsættet til hvert af linjens skæringspunkter

 

Hvordan gøre jeg det ? :(


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Hvad er det, som linien skal skære? Skriv parameterfremstillingen korrekt (adskil koordinaterne). Skal man bestemme liniens skæringspunkter med koordinatakserne? I så fald løser man x = 0 og y = 0 hver for sig.


Svar #2
13. august 2013 af sara2221 (Slettet)

Jeg har svært ved at skrive det ind, så jeg har vedhæftet opgaven.

det er opgave 7) b


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er ikke noget vedlagt.

Opgaven har vist kørt tidligere. Er der tale om parameterfremstillingen

[x ; y] = [-3 ; 15] + t·[1 ; 7]    ?

Forklar igen, hvad linen skal skære.


Svar #4
13. august 2013 af sara2221 (Slettet)

.,.

Vedhæftet fil:linjen.png

Svar #5
13. august 2013 af sara2221 (Slettet)

Lige præcis :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det fremgik jo slet ikke af #0, at linien, hvis parameterfremstilling er givet i #3, skal skæres med cirklen fra din anden opgavetråd, dvs. cirklen med centrum i punktet C(-1,4) der går gennem punktet P(2,8) .

Indsæt liniens parameterfremstilling i cirklens ligning og løs den fremkomne 2.-gradsligning i t for skæringspunkternes parameterværdier.


Svar #7
13. august 2013 af sara2221 (Slettet)

Stadig helt lost :(


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Liniens parameterfremstilling er

[x ; y] = [-3 ; 15] + t·[1 ; 7]

Indsæt parameterudtrykkene for x og y i cirklens ligning. Derved fremkommer en 2.-gradsligning i t, hvis løsninger er parameterværdierne for liniens skæringspunkter med cirklen.


Svar #9
13. august 2013 af sara2221 (Slettet)

okay så dvs.

Jeg havde udregnet fra min tidligere opgave at min ligning var :

(x+1)´2 +(y-4)´2 =25

 

Så kigger jeg på min parametterfremstilling og får:

 

x=-3+1

y=15+7t

 

så det bare om at sætte x og y ind i min ligning ?

 

har jeg ret


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Ja, man indsætter parameterudtrykkene for x og y som funktioner af t i cirklens ligning. Udtrykket for x er

x = -3 + t


Svar #11
13. august 2013 af sara2221 (Slettet)

Det kan godt være jeg spørg dumt , men hvor kom t fra ?

altså du skrev at x=-3+t

men det jo x=-3+1


Svar #12
13. august 2013 af sara2221 (Slettet)

så får jeg 

(-3+1+t)´2 + (15+7t-4)´2 = 25

er det sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det fremkome ved at aflæse x-koordinaterne i parameterfremstillingen

[x ; y] = [-3 ; 15] + t·[1 ; 7]

på helt samme måde, som y-koordinaterne giver

y = 15 + 7t .

Man benytter, at t·1 = t .


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, det ser rigtigt ud.


Svar #15
13. august 2013 af sara2221 (Slettet)

Mange tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #16
14. august 2013 af PeterValberg

Se eventuelt denne video fra FriViden.dk

[ LINK ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: bestem kordinatsættet til hvert af linjens skæringspunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.