Kemi

mængdeberegninger

15. august 2013 af cecilielow (Slettet) - Niveau: B-niveau

opg 183 i basis kemi b bogen

a) angiv et samlet, afstemt reaktionsskema for reduktionen af CuFeS2 til Cu

her får jeg det til 

6 CuFeS2 + 13 O2 --> 6 Cu + 2 FeS + 2 Fe2O3 + 10 SO2

b) beregn med udgangspunkt i reaktionsskemaet fra a) massen af det SO2, der kan dannes ud fra 500 kg CuFeS2

jeg har virkelig prøvet mig frem med denne opgave, men får et resultat som ikke passer til facit

har sagt

500 kg/ 183,523 g/ mol = 2724,45 mol

2724,45 mol * 64,0648 g/mol = 174,541 kg, facit hedder 291 kg

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. august 2013 af 123434 (Slettet)

Følger lige med på tråden.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. august 2013 af mathon

stofmængdeforholdet
                                       CuFeS2 : SO2 = 1 : 5/3

masseforholdet            
                                       CuFeS2 : SO2 = 1 : 0,581789

b)
        beregn massen af den mængde SO2, der kan dannes ud fra 500 kg CuFeS2

                 m(SO2) = (500 kg) • 0,581789 = 290,895 kg ≈ 291 kg


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. august 2013 af mathon

Detaljer:
                  M(CuFeS2) = sum({1,1,2}*{63.546,55.847,32.065}) g/mol = 183.523 g/mol
 

                  M(SO2) = sum({1,1}*{32.065,15.999}) g/mol = 64.063

masseforhold

                                             CuFeS:  SO2 =


                                      1*183.523  :  (5/3)*64,063 =


                                      1  :  (5/3)*64,063/183.523 =

 
                                       1  :  0,581789


Svar #4
16. august 2013 af cecilielow (Slettet)

Mange tak, jeg forstår ikke hvorfor du siger 5/3 ved SO2 ? :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. august 2013 af mathon

fordi
          stofmængdeforholdet

                                                    CuFeS:  SO2 =

                                                          6  :  10 =

                                                          3  :  5 =

                                                          1  :  5/3
                                                

forholdstal kan divideres/multipliceres med samme tal uden at forholdet ændres (folkeskolestof)
              


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. maj 2024 af NobleGoat

Basis Kemi B - side 266 - Opgave 183

Billedet indholder det nødvendige regnestykke for at imødekomme facitlisten på 291 kg.

Vedhæftet fil:183.PNG

Skriv et svar til: mængdeberegninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.