Matematik

binome ligning

18. august 2013 af terbium (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej jeg sidder fast i denne

 

Find samtlige komplekse løsninger til den binome ligning

 

z^5 +  i = 0 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2013 af peter lind

Ligningen er ensbetydende med z5 = -i  Omskriv højre side til polære koordinater -i = r*eiv + 2pπi løsningen findes så af z = r1/5*e(v+2pπ)i/5


Svar #2
18. august 2013 af terbium (Slettet)

så er Z = 1 * e^-i*(pi/2) 

tak igen Peter for dine som altid klare svar.. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. august 2013 af peter lind

nej z5 = -i = 1*e-iπ/2+2pπi

NB 5 løsninger som fås ved forskelligt valg af p


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. august 2013 af ymerdrengene (Slettet)

Kunne man evt. få nogle udregninger? Sidder også med denne her opgave, og har svært ved at se ud fra jeres foreslag hvordan man løser den.

Jeg ved at den skal på formen:

zm-a   =>   z5 = -i

Her fra ved jeg ikke hvad jeg skal gøre.


Svar #5
18. august 2013 af terbium (Slettet)

Det var en lang opgave for mig - men here goes 

polar form  : z=re^(i theta)

r = |z|

theta = arg(z)

z= x+yi - i dette tilfælde z= 0 + i *(-1) modulus |z| = sqrt(x^2 + y^2) = sqrt(0^2+(-1)^2) = 1 

arg(z) = pi/2

del løsning z=1*e^-i(pi/2)

z^5 der må være fem løsninger

så burde du kunne bruge formler til resten 

 

 

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. august 2013 af ymerdrengene (Slettet)

Nååår ja selvfølgelig, tak for svaret!

Lige et lille spørgsmål. Man læser vel op til re-eksamen i Calc ligesom jeg? :D


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. august 2013 af ymerdrengene (Slettet)

Sorry jeg lige spørger igen, men hvilken formel har du brugt for at finde løsningerne?

Tror jeg har brugt en forkert formel. Har brugt denne her

 

z = rr/m*(cos(theta+2k) / m) + i*sin((theta+2πk) / m))              hvor k = exponenten på z.... m-1


Svar #8
18. august 2013 af terbium (Slettet)

jo men i opgaver står der polær - jeg tror den du anvender er De moivres formel  


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. august 2013 af peter lind

Det er næsten rigtig det bliver

r1/m(cos((θ+2kπ)/m )+sin(((θ+2kπ)/m ) der med r=1 θ=-π/2 giver

1*(cos((-π/2+2kπ)/5 )+sin(((-π/2+2kπ)/5 ) hvor k er 0, 1, 2 ,3 eller 4


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. august 2013 af ymerdrengene (Slettet)

Aaaahh det er rigtigt. Tak Peter Lind! 

Jeg havde glemt at det var 0, 1, 2... Jeg havde sat det til 1,2,3,4,5.

Derfor mit svar blev underligt.


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. august 2013 af peter lind

Du kan også bruge tallene 1,2, 3,4, og 5. På grund af  periodiciteten af de trigonometriske funktione vil du få samme resulta med k =0 og k= 5


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. august 2013 af ymerdrengene (Slettet)

Jeg kan simpelhent ikke få det til at gå op. Jeg får nogle resultater som ikke stemmer overens med facit. Jeg har vedhæftet facit. Håber I kan hjælpe mig (igen igen)

Vedhæftet fil:Binome ligning.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #13
18. august 2013 af peter lind

Det er da korrekt


Skriv et svar til: binome ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.