Matematik

andengradsligning med Sinus

18. august 2013 af kubik1980 (Slettet) - Niveau: A-niveau

ja så sidder jeg her igen . Hvad er reglen for dette? Gerne med en forklaring                                                                   Sin2(X)- (1/2+(√2)/2)sin(X)+((√2)/4)=0                  Jeg har prøvet 100 genge (mindst) og har fået resultatet                     sin(x)=½√3 men aner ikke om det er rigtigt..                Håber nogen kan forklare mig det :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2013 af peter lind

Det er forkert, hvilket du kan se ved at sætte det ind i ligningen. En anden måde at se det på er ved at det midterste led bliver proportional med kvrod(3). Dette kan ikke gå ud mod noget i de 2 andre led.

Jeg kan ikke af det du skriver se hvad du har gjort galt.

Tip den ene løsning er sin(x)=½


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Ligningen er muligvis

(sin(x))2 -((1+√2)/2)·sin(x) + (√2)/4 = 0 .

der er en 2,-gradsligning i z = sin(x) . Ligningens diskriminant er

d = (-((1+√2)/2))2 -4·1·(√2)/4 = (1+2 + 2√2)/4 - √2 = 3/4 - (√2)/2 > 0 .

Det giver de to rødder

sin(x) = (√2)/2 ∨ sin(x) = 1/2 .

Løs nu disse ligninger hver for sig


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. august 2013 af peter lind

Ligningen kan løses nemt hvis man går ud fra, at det er rimelige pæne løsninger.

Da summen af rødderner er koefficienten til sin(x) med modsat fortegn giver det kun muligheden som angivet i #2. Så kan man lige kontrollere med at produktet af rødderne er konstantleddet


Svar #4
18. august 2013 af kubik1980 (Slettet)

Opgaven er som den står i toppen. Kan bare ikke genkende regne metoderne når man kører med kvadrat tegnet over en brøk. Det er jo også 15 år siden jeg brugte det...

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ligningen 

(sin(x))2 -((1+√2)/2)·sin(x) + (√2)/4 = 0

er en normeret 2.-gradsligning i z = sin(x) . Om de to rødder z1 og z2 gælder der derfor, at

z1 + z2(1+√2)/2 , og

z1 · z2(√2)/4 .

Man ser, at 

(1+√2)/2 = (1/2) + (√2)/2 ,

og at 

(1/2) · (√2)/2 = (√2)/4 .

Derfor er 

z1 = (1/2)   og   z2(√2)/2 

de to rødder i 2.-gradsligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. august 2013 af Krabasken (Slettet)

- og løsningerne på opgaven bliver således

x = 30, 45, 135 og 150 grader

+ 2pπ


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. august 2013 af mathon

…nu bør vinkelmålene ikke blandes sammen

                 sin(x) = sin(xo + p•2π) = sin((π-xo) + p•2π)      p∈Z

                 xo = sin-1(1/2) = (π/6)      π - xo = π - (π/6) = (5π/6)
dvs
                 x = (π/6) + p•2π     v     x = (5π/6) + p•2π
 

og

                 xo = sin-1(√(2)/2) = (π/4)      π - xo = π - (π/4) = (3π/4)
dvs
                 x = (π/4) + p•2π     v     x = (3π/4) + p•2π

samlet

               x = (π/6) + p•2π     v     x = (5π/6) + p•2π      v      x = (π/4) + p•2π     v     x = (3π/4) + p•2π



  
 


Skriv et svar til: andengradsligning med Sinus

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.