Kemi

Syre/Base kemi puffer

19. august 2013 af Heptan - Niveau: B-niveau

100 mL af en vandig opløsning af piperidin indeholder 1,75 g ved 25°C.

M=85,15 g/mol

Kb=1,74*10^-3 M

 

Jeg har regnet følgende ...

Formelle koncentration af piperidin: 0,2055*M

Piperidin reagerer basisk og indstiller sig i en hydronolyseligevægt (puffer?)

pH=12,26

 

Hvor stor en stofmængde HCl skal der tilsættes, for at pH bliver 11,00?

^Her begynder jeg at rode rundt i det.

 

Håber der kan hjælpes :) tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2013 af mathon

Formelle koncentration af piperidin:
                                                            (1,75 g) / (85,15 g/mol) = 0,020552 M


Svar #2
19. august 2013 af Heptan

Men der er kun 100 mL?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2013 af mathon

                  (CH2)5NH (aq)   +   H2O (l)   <--->   (CH2)5NH2+ (aq)   +   OH- (aq)


     Før tilsætning af HCl (aq)             [(CH2)5NH ] / [(CH2)5NH2+] = 10pH-pKs = 1012,26-11,24 = 10,47

     Efter tilsætning af HCl (aq)           [(CH2)5NH ] / [(CH2)5NH2+] = 10pH-pKs = 1011,00-11,24 = 0,58


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. august 2013 af mathon

#2
          n((CH2)5NH) = (0,100 L) • (0,020552 mol/L) = 0,0020552 mol


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. august 2013 af mathon

Før tilsætning af HCl (aq)
                                            nb / ns = 10,47

                                            (0,0020552 mol) / ns = 10,47

                                            ns = (0,0020552 mol) / 10,47 = 0,000196 mol

Efter tilsætning af HCl (aq)
                                            (nb - x) / (ns + x) = 0,58

                                            ((0,0020552 mol) - x) / ((0,000196 mol) + x) = 0,58      0 < x < 0,0020552 mol

                                                 x = 0,001229 mol

Da HCl (aq) reagerer med (CH2)5NH (aq) i forholdet 1 : 1
skal der ved 25ºC for at ændre pufferens pH fra 12,26 til pH = 11,00
tilsættes
                        0,001229 mol ren HCl

                                          


Svar #6
19. august 2013 af Heptan

#1 Hvorfor gælder c=n/v ikke? Er stofmængden det samme som stofmængdekoncentrationen?


Svar #7
19. august 2013 af Heptan

#3

pKs=14-pKb =14-10-1,74*10^-3=13,004=13

Hvordan kan du få det til 11,24 istedet?


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. august 2013 af mathon

    
                 Stofmængden er ikke det samme som stofmængdekoncentrationen.

                                                  n = V • c

                 men forholdet
                                             c2 / c1  =  (c2 • V) / (c1 • V)  =  n2 / n1      når V er fælles dvs ens


Svar #9
25. august 2013 af Heptan

#4 stofmængden må altså stadig være 0,020552 mol ... stof kan ikke bare forsvinde? "100 mL af en vandig opløsning af piperidin indeholder 1,75 g ved 25°C."

Så må stofmængden vel være n=m/M=0,020552 mol

 

#5 siger du at n(samlet)=nB ? For så kan man vel ikke bare sige at der er 0,000196 mol nS også? Jeg forstår ikke det her ...


Skriv et svar til: Syre/Base kemi puffer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.