Matematik

Trigonometri

20. august 2013 af AnnaWinter (Slettet) - Niveau: B-niveau

I en trekant ABC er ∠C vinkelret, siden b=3 og vinkelhalveringlinjen til vA= 4
Opstil en model og bestem ukendte sider og vinkler.

Tak på forhånd! Vinkelhaleringen forvirrer mig, da jeg ikke ved hvordan man benytter den og hvad det helt præcist er.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2013 af 123434 (Slettet)

Vinkelhalveringslinjen vA:den vinkel, der deler Vinkel A i 2 lige store vinkler, er 4 cm lang. Ved ikke om det er til nogen hjælp.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Du mener sikkert, at vinkel C er ret. Vinkelhalveringslinien vA deler vinkel A i to lige store vinkler. Lav en tegning og få overblik. Vinkelhalveringslinien vA deler den store retvinklede trekant ABC i to trekanter, hvoraf den ene igen er retvinklet. I den mindre retvinklede trekant kender man den ene katete b = 3, og hypotenusen vA = 4 . Benyt dette til at bestemme vinklen A/2 , og fortsæt så til de øvrige ubekendte stykker i trekant ABC.


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. august 2013 af mathon

                            cos(A/2) = (b/vA) = (3/4)

                            cos(A) = 2•cos2(a/2) - 1 = 2 • (3/4)2 - (16/16) = (18/16) - (16/16) = (2/16) = (1/8) = 8-1

                            A = cos-1(8-1) = 82,82º

                          

    


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. august 2013 af NadiaNK (Slettet)

1# Tjek din indbakke


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. august 2013 af mathon

                            tan(A) = a/b
                            √((1/cos2(A)) - 1) = a/3


                            a = 3 • √((1/cos2(A)) - 1) = 3 • √((16/9) - (9/9)) = 3 • √(7/9) = 2,65

                            c2 = a2 + b2 = (3 • √(7/9))2 + 32 = 9•(7/9) + 9 = 7 + 9 = 16

                            c = √(16) = 4

.

                            B = 90º - 82,82º = 7,18º

......................

benyttet er:

       cos(x) = 2cos2(x/2) - 1

      1/cos2(x) = 1 + tan2(x) ⇔ tan(x) = ±√((1/cos2(x)) - 1)  dvs   √((1/cos2(x)) - 1)   da x er spids


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. august 2013 af Krabasken (Slettet)

Skitse vedhæftet

:-)

Vedhæftet fil:000.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #7
21. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Resultaterne i #3 og #6 er korrekte, men i #5 har mathon benyttet værdien for cos(A/2) som om det var værdien for cos(A), og de beregnede værdier for sidelængderne a og c bliver derfor ikke korrekte.

Idet b = 3, og cos(A) = 1/8 (som vist i #3), fås da

cos(A) = b / c , og dermed

c = b / cos(A) = 3 / (1/8) = 3·8 = 24 ,

og endelig

a = √(c2 - b2) = √(576 - 9) = √567 ≈ 23,81 .


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. august 2013 af mathon

#5 korrigeret for en søvnig ombytning
hurtigt bemærket og venligt påpeget af altid årvågne Andersen11 i #7
 

                            tan(A) = a/b
                            √((1/cos2(A)) - 1) = a/3             1/cos2(A) = (cos(A))-2 = (8-1)-2 = 82 = 64


                            a = 3 • √(64 - 1) = 3√(63) = 3•√(32•7) = 9√(7) ≈  23,81

                            c2 = a2 + b2 = (3√(63))2 + 32 = 9•63 + 9 = 64 • 9 = 82•32 = (8•3)2 = 242

                            c = √(242) = 24

.

                            B = 90º - 82,82º = 7,18º

......................

benyttet er:

       cos(x) = 2cos2(x/2) - 1

      1/cos2(x) = 1 + tan2(x) ⇔ tan(x) = ±√((1/cos2(x)) - 1)  dvs   √((1/cos2(x)) - 1)   da x er spids


 


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. august 2013 af mathon

alternativ kontrolberegning af c

              sin(A) = √(1-(cos(A))2) = √(1-((1/8))2) = √((64/64)-(1/64)) = (1/8)•√(63)

      c = b•cos(A) + a•cos(B) = b•cos(A) + a•sin(A) = 3•(1/8) + 3√(63)•(1/8)•√(63) = (3/8)•(1+63) = 24


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. august 2013 af mathon

alternativ kontrolberegning af a, når c er beregnet:

Vinkelhalveringslinjens skæring med BC kaldes D
og
         |CD| = x = √(vA2- b2) = √(16-9) = √(7)        |BD| = y        

        

Fra folkeskolens geometripensum
haves:
               En trekants vinkelhalveringslinje deler den vinklen modstående side i to stykker,
               som er proportionale med de respektive sider, der indeslutter vinklen.

som i anvendelse giver

                                        y/x = c/b = 24/3 = 8

                                        y = 8 • x =  8 • √(7) = 8√(7)         

                                       a = |CD| +  |BD| = x + y = √(7)  + 8√(7) = 9√(7)                     


Skriv et svar til: Trigonometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.