Matematik

Reducere tilbage?

21. august 2013 af soph2383 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg har fået opgaven at skulle regne tilbage..

feks. 6a-3 var engang 3(2a-1)

og jeg er nu kommet til følgende stykke og kan bare ikke finde ud af det....

4x2y2+2xy3 hvad har denne reducering engang været?

håber i forstår, og vil hjælpe..


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Bemærk, at hvert led indeholder faktoren 2xy2 . Sæt denne fælles faktor uden for parentes.


Svar #2
21. august 2013 af soph2383 (Slettet)

kan du uddybe hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2013 af 123434 (Slettet)

2# F.eks. ved det første stykke havde du sat 3 uden for en parentes.


Svar #4
21. august 2013 af soph2383 (Slettet)

ja det forstår jeg godt. men når det er i tredje? vil utrolig gerne have svaret.. også selv sidde og regne mig frem til hvorfor...


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

Man forsøger at bestemme den største faktor, der er fælles for de to led.

4x2y2 = 2·2·x·x·y·y

2xy3 = 2·x·y·y·y

Faktorerne markeret med gult forekommer i begge led.


Svar #6
21. august 2013 af soph2383 (Slettet)

Jeg er stadigvæk ikke med... :/


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Du må så gøre dig den ulejlighed at forklare, hvad det er du ikke forstår i forklaringerne ovenfor.


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Forstår du ikke betydningen af potenserne? For eksempel, hvad 2xy3 betyder? y3 er en kort skriveform for y·y·y , altså y ganget med sig selv som faktor i alt 3 gange, som det også er vist på højresiderne i #5.


Svar #9
21. august 2013 af soph2383 (Slettet)

Jeg forstår ikke hvad resultat giver. Jeg kan ikke komme frem til det.

Du skriver at jeg skal finde frem til den største faktorer som forekommer i begge led? ja, men hvad skal jeg så bagefter?

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Læs forklaringen i #1. Specielt den sidste sætning: Sæt denne fælles faktor uden for parentes.


Svar #11
21. august 2013 af soph2383 (Slettet)

jeg forstår godt hvad potens betyder... altså 2xy3 er det samme som 2*x*y*y*y?

men efter jeg har sat 2xy2 foran en parents hvad skal jeg så gøre? hvad skal der stå i parentesen?


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Man benytter, at

a·b + a·c = a·(b+c) .

Her er a den fælles faktor 2xy2 . Inde i parentesen bliver der det tilbage, når faktoren 2xy2 skilles fra hvert af leddene, dvs. de faktorer, der ikke blev markeret med gult i #5.


Svar #13
21. august 2013 af soph2383 (Slettet)

Så svaret er?

2xy2(x+y)


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Nej, det er ikke korrekt. Kig på faktoropløsningen af leddene fra #5:

4x2y2 = 2·2·x·x·y·y

2xy3 = 2·x·y·y·y

De led, der ikke blev markeret med gult, er nu markeret med rødt.

Du kan også kontrollere resultatet ved at gange ind i parentesen igen

4x2y2 + 2xy3 = 2xy2 · (2x + y)


Svar #15
21. august 2013 af soph2383 (Slettet)

Okay tak for hjælpen, undskyld jeg var lidt langsom til at forstå  :) har forstået det nu! :)


Skriv et svar til: Reducere tilbage?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.