Dansk
fra Svensk til Dansk
26. oktober 2005 af
Mathias N (Slettet)
Spelmannen
Man kunde lära sej att spela av näcken, om man gick till en bro tre torsdagskvällar i rad. Och så skulle man ha fiolen med sej, förstås. Den tredje torsdagskvällen kom näcken och lärde en spela. I lön skulle man ge näcken en svart katt, som inte hade ett vitt hår på kroppen.
Det var en spelman som hade lärt sej att spela av näcken. Så var han på en tillställning och spelade, och där bad de att han skulle spel näckepolskan. Först ville han inte, men de tjatade på honom och till slut började han spela. Och de vart tvungna att börja dansa varenda en. De höll på attdansa ihjäl sej allihop som var i dansstugan.
Men då var det en piga, som hade varit ute och gett djuren nattfoder, och det hade fastnat en fyrväppling på hennes kläder. När hon kom in kunde hon se att näcken satt bakom spelmannen. Då tog hon och gick fram och skar av alla strängarna på fiolen, för det var enda sättet att få honom att sluta. Annars hade de väl dansat tills de hade stupat allihop.
Man kunde lära sej att spela av näcken, om man gick till en bro tre torsdagskvällar i rad. Och så skulle man ha fiolen med sej, förstås. Den tredje torsdagskvällen kom näcken och lärde en spela. I lön skulle man ge näcken en svart katt, som inte hade ett vitt hår på kroppen.
Det var en spelman som hade lärt sej att spela av näcken. Så var han på en tillställning och spelade, och där bad de att han skulle spel näckepolskan. Först ville han inte, men de tjatade på honom och till slut började han spela. Och de vart tvungna att börja dansa varenda en. De höll på attdansa ihjäl sej allihop som var i dansstugan.
Men då var det en piga, som hade varit ute och gett djuren nattfoder, och det hade fastnat en fyrväppling på hennes kläder. När hon kom in kunde hon se att näcken satt bakom spelmannen. Då tog hon och gick fram och skar av alla strängarna på fiolen, för det var enda sättet att få honom att sluta. Annars hade de väl dansat tills de hade stupat allihop.
Svar #1
26. oktober 2005 af Mathias N (Slettet)
Hjælp tak!
näcken = nøkken
kväll = aften
lön= hemmelighed
tillställning= selskab
polska = dans
tjata på = plage
börja = begynde
värenda en = hver eneste
hålle på = være ved
allihop = allesammen
fyrväppling= firkløver
när= da
sätt= måde
annars= ellers
stupa= styrte
hvis det er!
näcken = nøkken
kväll = aften
lön= hemmelighed
tillställning= selskab
polska = dans
tjata på = plage
börja = begynde
värenda en = hver eneste
hålle på = være ved
allihop = allesammen
fyrväppling= firkløver
när= da
sätt= måde
annars= ellers
stupa= styrte
hvis det er!
Svar #3
26. oktober 2005 af Calem (Slettet)
Jah. Hvorfor ikke. Nøkken er desuden et gammelt svensk ord for djævlen (ad. Nøkkens Svig)
Spillemanden
Man kunne lære sig at spille af Nøkken, hvis man gik til en bro tre torsdagsaftener i træk. Og så skulle man have violinen med sig, selvfølgelig. Den tredje torsdagsaften kom Nøkken og 'lærte en at spille'. I hemmelighed skulle man give Nøkken en sort kat, som ikke havde et hvidt hår på kroppen.
Der var en spillemand som havde lært sig at spille af Nøkken. Så var han til selskab og spillede, og dér bad de at han skulle spille Nøkkedansen. Først ville han ikke, men de plagede ham, og til sidst begyndte han at spille. Og de var tvunget til at danse hver og en. De kunne vel danse sig ihjel, allesammen, som var i dansestuen.
Men da var der en pige, som havde været ude og give dyrerne natmad, og der havde et firkløver sat sig fast på hendes tøj. Da hun kom in kunne hun se at Nøkken sad bag spillemanden. Da tog hun (?) og gik frem og skar alle strengene af violinen, for det var den eneste måde at få ham til at stoppe. Ellers havde de vel danset til de var 'styrtet' allesammen.
Spillemanden
Man kunne lære sig at spille af Nøkken, hvis man gik til en bro tre torsdagsaftener i træk. Og så skulle man have violinen med sig, selvfølgelig. Den tredje torsdagsaften kom Nøkken og 'lærte en at spille'. I hemmelighed skulle man give Nøkken en sort kat, som ikke havde et hvidt hår på kroppen.
Der var en spillemand som havde lært sig at spille af Nøkken. Så var han til selskab og spillede, og dér bad de at han skulle spille Nøkkedansen. Først ville han ikke, men de plagede ham, og til sidst begyndte han at spille. Og de var tvunget til at danse hver og en. De kunne vel danse sig ihjel, allesammen, som var i dansestuen.
Men da var der en pige, som havde været ude og give dyrerne natmad, og der havde et firkløver sat sig fast på hendes tøj. Da hun kom in kunne hun se at Nøkken sad bag spillemanden. Da tog hun (?) og gik frem og skar alle strengene af violinen, for det var den eneste måde at få ham til at stoppe. Ellers havde de vel danset til de var 'styrtet' allesammen.
Skriv et svar til: fra Svensk til Dansk
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
