Fysik

Fysik på b niveau

25. august 2013 af eray (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey! Er der nogen som kan hjælpe mig med disse spørgsmål? Jeg har fået et facit eller fik hjælp til det, men jeg kan slet ikke forstå hvordan, så jeg håber en herinde kan forklare mig hvordan?

H. H. Olsen vil lave et naturreservat, som
skal bestå af en å, der i størrelse ligner
Gudenåen og vandet til denne å skal pumpes
op fra undergrunden. (En typisk dag
strømmer der knap 25m3 vand pr. sekund
gennem Tange-værkets turbiner.)
Vandet ligger i forskellige dybder. Antag at
vandet i gennemsnit skal pumpes op fra 1
kms dybde.
b) Hvor stor en nytteeffekt skal der
bruges for at løfte vandet op fra
undergrunden, hvis en å af Gudenåens dimensioner skal laves?
c) Hvor mange år vil en sådan flod kunne strømme, hvis vandet tages fra Kufra-bassinet?
d) Grundfos leverer pumper. En af deres pumper har en nyttevirkning på 87%. Hvor stor en
effekt skal et kraftværk levere, for at der er energi nok til at holde pumperne kørende

c:at løfte 25 m3 vand 1 km kræver

nytteenergien
                         Enytte = m • g • d = (V • ρ) • g • d = (25 m3) • (1000 kg/m3) • (9,82 N/kg) • (1000 m) =
                                                            2,455•108 Nm = 2,455•102•108-2 J = 245,5•106 J =

d:d)

    Elkraftslevering
                                  Pfornøden = Pnytte / 0,87 = (245,5 MW) / 0,87 = 282,184 MW
245,5 MJ


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. august 2013 af hesch (Slettet)

#0: Du har jo et tidligere indlæg, som så indgår i ovenstående med en delvis besvarelse.

Hvad er det du ikke forstår ?

Jeg kan spørge dig: Hvor mange m3 vand indeholder Kufra bassinet ?


Svar #2
25. august 2013 af eray (Slettet)

c) Det jeg ikke forstår er hvorfor han bruger den der formel? Og får allede der tal fra fx 1000 meter og 9.82  hvor han får alle de der tal fra, det vil jeg gerne lige vide..

d) Samme her og hvorfor lige enheden er MW


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. august 2013 af hesch (Slettet)

#2:  Vandet hentes op fra en gennemsnitsdybde på 1km = 1000m

9,82m/s2 = tyngdeaccelerationen, der anvendes til at omregne vandets vægt til der kraft, der kræves for at løfte det.

Der er i tidligere tråd beregnet, hvor meget energi der skal til for at løfte 25m3 vand fra en km's dybde = 245,5*106 J. Denne vandmængde løftes pr. sek.

Effekt = Energi/sek, hvor effekten = 245,5 J / 1s = 245,5 MW = 245,5*106 W.


Svar #4
25. august 2013 af eray (Slettet)

Ah oukay Mange tak for din forklaring hesch!  Du har lige reddet min dag!


Skriv et svar til: Fysik på b niveau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.