Matematik

ligning

28. august 2013 af Stats - Niveau: A-niveau

Jeg har følgende funktion f(x) = - (1/2)·e- (1/2)·e-x + 2.

Jeg skal finde finde skæring med x-akse. jeg sætter da f(x) = 0

jeg ved ikke helt rigtig hvordan jeg skal skrive ligningen 0 = - (1/2)·ex - (1/2)·e-x + 2 til at blive til en andengradsligning?

Nogen der kan hjælpe mig på vej?

Resultatet er x = -1,317 ∨ x = 1,317


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2013 af JG0005 (Slettet)

Hvorfor skal du skrive den om til andengradsligningen?


Svar #2
28. august 2013 af Stats

Det er en andengradsligning. Men det er mere udregningerne jeg havde besvær med. Altså hvordan man får ligningen til at ligne y = ax2 + bx + c

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2013 af mathon

              - (1/2)·e- (1/2)·e-x + 2 = 0

                (1/2)·(ex + e-x) = 2

                cosh(x) = cosh(-x) = 2

                ±x = cosh-1(2) = 1,317

                x = ±1,317


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. august 2013 af mathon

alternativt:

               (1/2)·(ex + e-x) = 2

               ex + e-x - 4 = 0                                 multipliceres på begge sider med ex

               e2x + 1 - 4ex = 0

               (ex)2 - 4ex + 1 = 0                           som er en andengradsligning i ex

               ex = [-(-4) ± √((-4)2-4•1•1)] / 2

               ex = [4 ± √(12)] / 2

               ex = 2•[2 ± √(3)] / 2

               ex = 2 ± √(3)

               x = ln(2 ± √(3)) ≈ ±1,317

        


Svar #5
28. august 2013 af Stats

Ok.. Det er ikke noget jeg har lært endnu.

Jeg er lidt i tvivl med, under tredje ⇔ tegn. om jeg har gjort det rigtigt her, samt hvordan jeg ellers skal komme videre

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #6
28. august 2013 af Stats

#4

Din ser mere overskuelig ud...

Hvordan kommer du fra

ex + e-x - 4 = 0

til

e2x + 1 - 4ex = 0

 

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #7
28. august 2013 af Stats

# 6

Har forstået det nu.. Tak :D

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. august 2013 af mathon

              ex + e-x - 4 = 0                                   multipliceres på begge sider med ex

              ex•ex + e-x•ex - 4•ex = 0•ex

              (ex)2 + e-x+x - 4•ex = 0

              (ex)2 + e0 - 4•ex = 0

              (ex)2 + 1 - 4•ex = 0

              (ex)2 - 4•ex + 1  = 0

           


Skriv et svar til: ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.