Matematik

Du skal undersøge om de 3 punkter ligger på samme linje

30. august 2013 af Brunhoej (Slettet) - Niveau: A-niveau

Godaften Studieportal, jeg er i gang med en matematik opgave, og er gået i stå. 
jeg har fået 3 punkter givet : A=(-3,1,5), B=(2,-4,-2) og C=(12,-14,-16)

Jeg skal undersøge om de 3 punkter ligger på den samme linje, og er desværre gået fortabt på idéer. HJÆLP ! 
På forhånd tak :)

Hilsen den desperate HTX'er.


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2013 af LarsJensen0 (Slettet)

tja, en måde er at finde ud af en f(x) for punkterne A og B og f(x) for B og C (eller A og C). Hvis de er ens, så ligger de på linje.

Der kan være smartere måder...

Hilsen Lars


Svar #2
30. august 2013 af Brunhoej (Slettet)

Ja, men opgaven handler også om parameterfremstilling, så jeg regner med at min lærer ser frem til det :) 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. august 2013 af SuneChr

Udvælg to af punkterne og find en retningsvektor  (a1 , a2 , a3)  og et punkt (x0 , y0 , z0) på linjen

Liniens parameterfremstilling
(x , y , z)  =  (x0 , y0 , z0) + t·(a1 , a2 , a3)
skal da også tilfredsstille det tredje punkt.


Svar #4
30. august 2013 af Brunhoej (Slettet)

Det er også det jeg har tænkt, men hvordan kan jeg så trække det 3. punkt med ind i parameterfremstillingen ? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. august 2013 af SuneChr

# 4

Det gør man først, når man har har lavet parameterfremstillingen for de to punkter.
Hvis det tredje punkt herefter ikke passer ind, ikke tilfredsstiller parameterfremstillingen, kan de tre punkter jo ikke ligge på samme linje.


Svar #6
30. august 2013 af Brunhoej (Slettet)

Du har en pointe ;)


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. august 2013 af Andersen11 (Slettet)

Punkterne ligger på samme linie, hvis og kun hvis de to vektorer AB og AC er parallelle.

To egentlige vektorer a og b er parallelle, hvis og kun hvis der gælder

| ab | = |a| · |b| ,

eller hvis og kun hvis der findes et reelt tal t ≠ 0, så at

a = t·b

Den sidste fremgangsmåde er specielt anvendelig i den aktuelle opgave.


Svar #8
30. august 2013 af Brunhoej (Slettet)

så fungerede det, jeg siger mange tak :) 


Skriv et svar til: Du skal undersøge om de 3 punkter ligger på samme linje

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.