Matematik

Ligning - gange ind i paranteser?

31. august 2013 af Astx (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :)

Jeg håber der er nogen der kan hjælpe mig med denne ligning, som jeg har en del besvær med: (x-1)(x-2)=(x+1)(x-3).

Jeg er kommet så langt at jeg skal gange ind i paranteserne, og kan se at der allerede er en der har spurgt om den herinde, hvor jeg fandt ud af at jeg bagefter skal dividere med x^2, så vil der bare stå en almindelig førstegradsligning.

Det giver god mening, og jeg får også x^2 når jeg gange paranteserne ind i hinanden, men af en eller anden grund så kan jeg simpelthen ikke finde frem til det rigtige resultat.
Jeg bliver ved med at få x=-0,5, men har gættet mig frem til at x=5, da det giver 12 på begge sider.
Jeg har prøvet en del gange efterhånden, og fået 2-3 forskellige resultater, men ingen er i nærheden af det rigtige. Jeg tænker at jeg gør noget forkert med fortegn, men kan ikke lige finde ud af hvad det er.

Er der nogen der kan forklare mig, hvordan jeg ganger paranteserne rigtigt ind i hinanden? Gerne på skære-ud-i-pap-måden, for jeg er ret så tykpandet lige når der kommer til ligninger :)

På forhånd mange tak.

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. august 2013 af LubDub (Slettet)

(x-1)·(x-2) = x·x + x·(-2) - 1·x - 1·(-2) = x2 - 2x - x + 2

(x+1)·(x-3) = x·x + x·(-3) + 1·x + 1·(-3) = x2 - 3x + x  - 3

 

sæt de to udtryk lig hinanden og isoler x (prøv at samle det hele på venstresiden)


Svar #2
31. august 2013 af Astx (Slettet)

Tusind tak, har endelig fået løst den.
Tak tak tak tak!!! :D

Skriv et svar til: Ligning - gange ind i paranteser?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.