Kemi

ph..

31. august 2013 af sexysofie (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er der nogle der kan hjælpe mig med at forklare pH-begrebet og fortælle hvordan pH-værdien måles, og hvordan den kan beregnes ?? på en pædagoisk måde så jeg forstår det..


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. august 2013 af LubDub (Slettet)

     pH = -log[H3O+]      pOH = -log[OH -]

 

Sur opløsning:       [H3O+] > [OH -]; pH < 7

Neutral opløsning: [H3O+] = [OH -]; pH = 7

Basisk opløsning:  [H3O+] < [OH -]; pH > 7

 

Vands autohydrolyse

         H2O (l)     +     H2O (l)     <----->     H3O+ (aq)     +     OH- (aq)

Ligevægtskonstanten

         Kv = ([H3O+]•[OH -]) / (x(H2O)•x(H2O)) = ([H3O+]•[OH -]) / (1•1) = [H3O+]•[OH -]

       pKv = -log([H3O+]•[OH -])

       pKv = -log[H3O+] -log[OH -]

       pKv = pH + pOH

25 oC:

       Kv = [H3O+]•[OH -] = (10-7 M)•(10-7M) = 10-14 M

       pKv = -log(10-14) = 14

 

Dvs. ved 25 oC

        pKv = pH + pOH = 14


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. september 2013 af mathon

Som ovenfor
pH-beregning for
                           en stærk syre
                                                       pH = -log([H3O+])

Der kan udledes
pH-beregning for
                           en middelstærk syre

                                                                         -Ks + √(Ks2+4•Ks•cs)
                                                       pH = -log(  ---------------------------)
                                                                                       2

.

                           en svag syre
                                                                        
                                                       pH = (1/2)•(pKs - log(cs))

 

               


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. september 2013 af mathon

tilsvarende

pOH-beregning for
                           en stærk base
                                                       pOH = -log([OH-])

Der kan udledes
pOH-beregning for
                           en middelstærk base

                                                                          -Kb + √(Kb2+4•Kb•cb)
                                                       pOH = -log(  ---------------------------)
                                                                                          2

.

                           en svag base
                                                                        
                                                       pOH = (1/2)•(pKb - log(cb))

Skalaomregning:

Ved 25ºC
                           pH = 14 - pOH

..................

Udledelsesdetaljerne vil formentlig "sløre" overblikket i første omgang.


Skriv et svar til: ph..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.