Fysik

Kræfter og densitet

01. september 2013 af Ukenddt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har lidt svært ved denne opgave (også vedhæftet med illustration)

En kasse med densiteten ρB nedsænkes i en cylinder med to væsker.
Væskernes densitet er ρ1 og ρ2, der gælder at ρ1<ρB<p2.

Cylinderes radius er L.

Kassens sider er L lange.

Find x
 

Jeg håber, at der en derude, som kan hjælpe mig.

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2013 af hesch (Slettet)

#0:  Det må gælde at:

( ρ2 - ρB ) * x  + ( ρ1 - ρB ) * ( L - x ) = 0

Du kan kalde det:

Opdrift + neddrift = 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. september 2013 af Elektro (Slettet)

Man skal også lige huske at tage højde for at den samlede væskehøjde stiger, når kassen nedsænkes i væsken.

Forøgelsen af højden bliver 

 

L3=L2*π*x     ⇔    x=L/π

 

Den samlede væskehøjde bliver altså = 2L+L/π

ρ1 og ρ2 har altså hver en højde på:h=(2L+L/π)/2


Svar #3
02. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

Okay, det vil jeg lige kigge yderligere på - men mange tak!


Svar #4
05. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

#2 jeg forstår ikke helt hvad du mener? 


Svar #5
08. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

#2
 

Hvor kommer pi fra? 


Svar #6
08. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

#1

( ρ2 - ρB ) * x  + ( ρ1 - ρB ) * ( L - x ) = 0

Hvordan isolerer du x i denne formel? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. september 2013 af Elektro (Slettet)

V=L3 er kassens volumen. Nu skal det beregnes hvor høj en cylinder med radius L, der kræves for at indeholde kassens volumen. Volumen af en cylinder er givet ved: V=r2*π*h svarende til V=L2*π*h i dit tilfælde

Det skal altså gælde at:

L3=L2*π*h, isoler for h, og du har et udtryk for forøgelsen af væskehøjden

Du isolerer x i formlen således

Først opløser du paranteserne. Der er nu 2 led tilbage der indeholder x som faktor. Sæt x uden for parantes, og divider igennem med parantesen, og så giver resten vidst sig selv :) 

Husk dog at formlen bør ændres lidt, da den ikek tager højde for den øgede væskehøjde


Svar #8
08. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

#7
 

okay mange tak :) men hvad skal jeg bruge udtrykket for h til? 


Svar #9
08. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

#7
 

Jeg kan ikke rigtigt isolere den ordentligt

får det til x = (-p1L+p1x)/p2


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. september 2013 af Elektro (Slettet)

1)    ( ρ2 - ρB ) * x  + ( ρ1 - ρB ) * ( L - x ) = 0

2)  x*P2 - x*PB + P1*L - PB*L - P1*x + PB*x=0

3)   x*P2 + P1*L - PB*L - P1*x=0

4)   x(P2-P1)+L(P1 - PB)=0

5)    x  +  (L(P1 - PB))/(P2-P1)=0


Svar #11
08. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

#10
 

Så x =  - (L(P1 - PB))/(P2-P1)


Brugbart svar (0)

Svar #12
08. september 2013 af Elektro (Slettet)

Ja


Svar #13
08. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

Fedt :)

Du sagde tidligere, at formlen bør ændres, da den ikke tager højde for væskeforøgelsen - hvad mener du her? #12


Svar #14
08. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

Men nu har jeg jo to værdier for x, den med L3 og h, og så den med densiteterne... hvilken skal bruges?


Skriv et svar til: Kræfter og densitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.