Fysik

Densitet

06. september 2013 af Ukenddt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey derude! Nogen, der evt. kan hjælpe mig?

To ens spande er fyldt til randen med vand. I den ene flyder der et træstykke. Er den ene af spandene tungere end den anden? Hvorfor? 

Tak på forhånd. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2013 af peter lind

De vejer lige meget. Træklodsen fortrænger lige så meget vand som træklodsen vejer, så hvis vandstanden er den samme er massen også det samme


Svar #2
07. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

Okay, mange tak. 

Kan du måske også hjælpe mig med et lignende spørgsmål?

a) Hvis man ligger et messing lod oven på et stykke træ, får det træet til at ligge dybere i vandet. Kommer træet til at flyde højere, i samme højde eller dybere, hvis loddet i stedet hænges op neden under træstykket? Hvorfor? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2013 af peter lind

Der skal fortrænges samme mængde vand i de 2 tilfælde. I det første tilfælde skal klodsen alene lave fortrængningen. I det andet tilfælde skal den kun lave den fortrængning, som loddet ikke foretager.


Svar #4
07. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

Så de vil være i samme højde? 


Svar #5
07. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

Jeg har et andet spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe mig med. 

Under dykningen forbruger dykkeren på et minut 35 L. luft ved trykket 0,10 MPa og temperaturen 20 °C. Den molare masse er 29,0 g/mol. 

               a)Hvor længe kan dykkeren opholde sig under vand, når han er forsynet med to dykkerflasker?

Jeg har benyttet idealgasligningen (isoleret stofmængde) og formlen for stofmængde (isoleret masse) 

Jeg får stofmængden til 1,44 mol og massen til at være 0,04169 kg. 

Hvordan finder man frem til hvor meget han forbruger pr. minut i denne flaske? 

Der er en anden tråd med opgaven, men jeg forstår ikke helt, hvordan de kommer frem til hvor meget han forbruger pr. minut. 

https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=4982


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. september 2013 af peter lind

#4 Nej. Klodsen skal fortrænge mindre vand så den vil ligge højere.

#5 En dykker bruger dykkerflasker til luftforsyning under vandet. Hver dykkerflaske er en stålbeholder, som rummer 7,2L. Før brug pumpes atmosfærisk luft ind i flasken, så trykket i flasken er 20,2MPa ved 20 grader celsius. Lufts molar masse er 29,0 g/mol

Du kan klarte dig med formlen P*V/T = konstant = P0*V0/T0

Find rumfanget af de 2*7,2 l luft  ved temperaturen 20º C og 0,1 MP. Divider det fremkomne rumfang med de 35 l og du har hvor lang tid du kan være nede. Strengt taget vil flaskerne ikke tømmes helt; men meningen er formodentlig at du skal se bort fra det


Svar #7
07. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

Hvad skal jeg bruge konstanten til?


Svar #8
07. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

Er det så forkert, det jeg har gjort? 


Svar #9
07. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

Den måde, du har beskrevet det på er meget indviklet... Skal jeg bruge idealgasligningen eller den formel du har skrevet op? Hvad skal jeg bruge konstanten til? og hvor kommer minutterne fra som enhed? de kommer vel ikke ude af den blå luft... 


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. september 2013 af peter lind

Du har ikke beskrevet præcist, hvad du har gjort, så jeg ved ikke om det er korrekt eller forkert. Konstanten er P0*V0/T0  Hvis du indsætter data for dykkerflasken kan du finde den, og dermed rumfanget for luften ved standartbetingelserne. Jeg synes faktisk at den løsningsmulighed er enkel. Desuden undgår du problemer med eventuelle regnefejl i det foregående spørgsmål. Så hvad finder du egentlig indvinklet ?.

Den formel jeg har skrevet op er idealgasligningen når n er konstant

Minutterne kommer fra at der bruges 35 l luft pr. minut


Svar #11
07. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

hmm.. okay det giver mere mening nu, men hvordan kan vi vide, at n er konstant? :)


Svar #12
07. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

og et andet spørgsmål, hvordan skal jeg beregne rumfanget? Er det ikke bare de 7,2 L *2 = 14,4 * 10^-3 m^3

og indsætte det sammen med de 10*10^4 Pa delt med 293 K?


Svar #13
07. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

Jeg forstår det simpelthen stadig ikke... Jeg indsætter værdierne P, V og T i formlen når n er konstant. Dette dividerer jeg så med de 35 l for at finde ud af hvor meget han bruger pr. minut og ganger det med 2 for at få det i to dykkerflasker? 

P = 10*10^4 Pa 

V = 14,4 *10^-3 m^3

T = 293 K 

Konstant = 4,91 Pa*m^3/K 


Brugbart svar (1)

Svar #14
07. september 2013 af peter lind

n er konstant fordi det drejer sig om samme luftmængde nemlig den der er i flaskerne ved start af dykningen

Der gælder T = T0 idet begge temperaturer er ved 20º C så du har

P*V/T = P*V/T0  = P0*V0/T0

og heraf

P*V = P0*V0  <=> V = P0*V0/P                  ( Boyle-Mariottes lov)

P0 = 20,2 MP,  V0 = 2*7,2 L, P = 0,1 MP

Der er ingen grund til at omregne rumfanget i liter til kubikmeter


Svar #15
07. september 2013 af Ukenddt (Slettet)

Ahaaaaa, nu giver alt mening. Haha. 

Mange tak for hjælpen og undskyld ulejligheden. 


Skriv et svar til: Densitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.