Matematik

Skriv som potenstal

08. september 2013 af bullebasse (Slettet) - Niveau: 7. klasse

Vi skal skrive nogle tal som potenstal, og kan godt klare 125 med hovedregning = 53

125  = 53

Men er der en formel for det? Hvordan regner man potenstallet ud for 512 elller 231?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2013 af overkontroversiel (Slettet)

Hvad mener du?

Det først du har skrevet giver ingen mening.

Du kan for eksempel skrive:

5= 125


Svar #2
08. september 2013 af bullebasse (Slettet)

Ja sorry - der skulle stå

Skrive som potenstal: 125 = 5denne kan jeg klare i hovedet.

Men er der en formel, så jeg kan udregne potenstal for disse 2:

512

231


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. september 2013 af mathon

…du mener vel opløsning i primfaktorer:

                          512 = 29

                          231 = 3 • 71


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. september 2013 af overkontroversiel (Slettet)

Nej, så vidt jeg ved.

Det kommer an på hvilket grundtal du ønsker.

Fx

512 = 83

512 = 29

Men du kunne også bruge have sagt

102,709269961 = 561


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. september 2013 af peter lind

#3 231 =3*7*11


Svar #6
08. september 2013 af bullebasse (Slettet)

Tak for jeres svar.

Det drejer sig om matematik i 7 klasse, hvor opgaven går ud på at skrive de 4 nedenstående som potenstal.

For 125 kan vi regne det ud i hovedet som skrevet altså = 5og vil så gerne vide, om der ikke er en metode, da alt jo ikke kan udregnes i hovedet.

125

32

512

231


Brugbart svar (1)

Svar #7
08. september 2013 af peter lind

Du kan opløse tallet i primfaktorer. Prøv dig frem med forskellige primtal og se om det går op i tallet. start med de mindste primtal. Hvis 2 og 5 går op i det sidste ciffer går de også op i tallet. Hvis resultatet ved en division bliver mindre end det primtal du dividerer med kan du stoppe.

Eksempel med de 231

2 går ikke op da det er ulige

3 går op og divisionen giver 77

5 går ikke op da det ikke går op i 7

7 går op og divisionen giver 11. Næste primtal er 11, så du er færdig

Hvis man ser noget som 77, vil de fleste nok kunne se at det kan skrives som 7*11 uden videre beregning. Jeg har blot taget det hele med som en illustration af metoden


Svar #8
08. september 2013 af bullebasse (Slettet)

Tak for dit svar - endelig var der en, der kunne forklare det helt fra bunden:-)


Skriv et svar til: Skriv som potenstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.