Kemi

bestem x

08. september 2013 af Jegvedingenting - Niveau: B-niveau

Hejsa. Jeg smører min rustede hjerne i kemi med nogle opgaver, men er gået  i stå. 

Soda har formlen Na2CO3 · XH2O.

For at bestemme X opvarmes 5,72 g Na2CO3 · XH2O til tørhed. Stoffet vejer nu 2,12 g.

Bestem X. Der er dampet 5,72-2,12 = 3,6g vand af. Men hvad er x helt præcist?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
08. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Bestem, hvor mange mol Na2CO3 der er i tørstoffet, og bestem hvor mange mol H2O der er i vandmængden. X er forholdet mellem de to moltal.


Svar #2
08. september 2013 af Jegvedingenting

Ja, fandt netop ud af det ganske kort tid efter tråden blev oprettet ^^

Men hvis jeg ikke er galt på den, så er det 

M(Na2CO3) = 22,99·2 + 12,01 + 2·16 = 89,99 g/mol

M(H2O) = 2· 1,008 + 16 = 18,016 g/mol

Så forholdet X er 89,99/18,016 ≈ 1:5

Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det er ikke forholdet mellem molarvægtene, der skal bestemmes, men forholdet mellem molantallene i de to mængder stof

Svar #4
08. september 2013 af Jegvedingenting

#3

Ups xD

er det så nogenlunde  i den her retning, hvis det er n= m/M du tænker på?

n=m/M=2,12g/(18,016 g/mol)=0,1176732mol

n=m/M=2,12g/(22,99 g/mol·2+12,01 g/mol+16·2 g/mol)=0,02355817mol

0,1176732mol/0,02355817mol=4,995006


Skriv et svar til: bestem x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.