Matematik

uforkortelig brøk

23. august 2002 af SP anonym (Slettet)
hej . ja hvad er det nu det er ??
fx. denne opgave 6 * 5/14 ..
det gir jo 30/14 men hvad er det i uforkortelig brøk???

Svar #1
23. august 2002 af SP anonym (Slettet)

Det kan forkortes ned til:

15/7 (er det, det du tænker på?)

Svar #2
23. august 2002 af SP anonym (Slettet)

Ja så er det jo man kan prøve sig frem..

7 går op i 14 men går ikke op i 30.

2 går op i 14 og går op i 30..

Dvs at 30/14 = 15/7 som en uforkortelig brøk.

Svar #3
23. august 2002 af SP anonym (Slettet)

tak for det....

her kommer lige en række opgaver mere.. håber i gider at rette, hvis der er fejl( og gerne begrundelse)

a) 6 * 5/14 = 6 * 5 = 30/14 = 15/7

b) 2/5 * 7 = 7 * 2 = 14/15

c)4/15 : 3 = ??? hvordan er det nu???

d) 7/13/8 = ????

e) 1/7 * 3/11= ?????

F) 1/3 + 1/6 = ???

G) 2/7/5/7 = ???

H) 2/5 * 5/7 = ???

Svar #4
23. august 2002 af SP anonym (Slettet)

Ad c)

4/15 / 3 = 4 / (15 · 3)

divider med 3 i tæller og nævner

Ad d)

På samme måde

Ad e)

a/b · c/d = a·c / b·d

Ad f)

Sæt på fælles brøkstreg

Ad g)

2/7 / 5/7 = 2·7 / 5·7

Gang den omvendte af nævneren på tæller og nævner

Ad h)

ligesom e

Puha forfærdelig notation i sådan textmode.

Håber du fatter det.

Svar #5
23. august 2002 af SP anonym (Slettet)

åh nej ikke helt. vil du ikke skrive udreb´gningen som jeg har gjort det??

C) 15 * 3 0g 4 * 3 = 45/12 nej vel????


Svar #6
23. august 2002 af SP anonym (Slettet)

Jeg kan ikke forstå hvorfor du ganger 4 med 3 ?

Resultatet bliver 4 / 45

Svar #7
23. august 2002 af SP anonym (Slettet)

hov. ja jeg får den også til 4/45.

D) forstå jeg ikke 7/13/8 kan du foklare den???

e) 1/7 * 7/11 = 3/77 er det rigtigt??

f) 1/3 + 1/6 = 3/6 er det rigtigt??

G) 2/7/5/7 ja der er den igen!!

h) 2/5 * 5/7 = 10/35 rigtigt???

Svar #8
24. august 2002 af SP anonym (Slettet)

D) mener du (7/13)/8 eller 7/(13/8) ?

e) 1 · 7 = 3 ? jeg får det til 7

f) Ok

g) Gang med den inverse af nævneren i tæller og nævner. Et tal ganget med dets inverse giver jo som bekendt en.

dvs. (2/7)/(5/7) = ((5/7)(2/7))/((5/7)(7/5)) = 10/49

h) Ok

Skriv et svar til: uforkortelig brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.