Fysik

newtons love.

14. september 2013 af khalidamar (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hey jeg har fået en fysik aflevering for hvor jeg sidder helt blank!


En stuntman kører en bil med masse M=1,5 ton op ad en rampe med en hældningpåa=30 grader
i forhold til vandret. Hældningen går et sted brat over til at være van-
dret, og bilen fortsætter fra dette punkt sin bevægelse ud i luften. Det øjeblik hvor
bilen forlader rampen, svarer til tiden
t=0. Bilens fart er daV0=100 km i timen.
I opgaven betragter vi bilen som en punktmasse, og ser derfor bort fra luftmodstan-
den. Vi anvender desuden et koordinatsystem hvor x og y
betegner den vandrette
henholdsvis lodrette komposant af bilens bevægelse.
a) Indtegn koordinatsystemet, og beregn bilens hastighedskomposanter,
Vx0 og Vy0 til t = 0.

b) Hvor længe varer bilens ’flyvetur’, og hvor langt hen kan bilen nå inden den
rammer den vandrette del af rampen?

Jeg sidder lidt blank til de her to spørgsmål...

Nogle der eventuelt kunne give nogle hints måske nogle formler eller noget?

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Benyt ligningerne for det skrå kast. Man kender hastighedens størrelse og retning til tiden t = 0. Opstil ligningerne for bevægelserne i x-retningen og y-retningen, og løs ligningen y(t) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Sprørgsmålene her er lidt anderledes end i den anden tråd.


Svar #4
14. september 2013 af khalidamar (Slettet)

Andersen11 er det til a)??


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

Mit svar i #1 benyttes både til a) og b) .


Svar #6
14. september 2013 af khalidamar (Slettet)

Hey!! ja formlen for skrå kast til b) regner jeg med! nu har jeg fundet ud af den:)!! men hvad med a)?


Svar #7
14. september 2013 af khalidamar (Slettet)

kan ikke se hvilke af de her formler jeg ville ku bruge til a)?

http://e-formel.dk/view/Kastelaengde-i-det-skraa-kast

Og kan det passe b) giver omkring 89,8 m :)?


Svar #8
14. september 2013 af khalidamar (Slettet)

Og jeg tænker, at i spørgsmål b) der afhænger længden af hvad bilen kan komme vel også af hvor meget bilen vejer? Men der forekommer ingen vægt i formlen?


Brugbart svar (1)

Svar #9
15. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Massen af bilen er uden betydning for denne opgave, hvor der ses bort fra gnidning og luftmodstand.

I a) har hastighedsvektoren til tiden t = 0 længden |v| = 100km/t = (100/3,6)m/s , og hastighedsvektoren danner vinklen 30º med vandret, så man kan opskrive vektorens komposanter

v = [v0x ; v0y] = |v| · [ cos(30º) ; sin(30º) ] = (100/3,6)m/s · [ (√3)/2 ; 1/2 ] = ...


Brugbart svar (1)

Svar #10
15. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Prøv at forklare, hvordan du når frem til dit resultat i b) . 

Tidspunktet, hvor bilen rammer jorden igen, er bestemt ved

t = 2·v0y / g , 

og i det tidsrum tilbagelægger bilen strækningen i x-retningen

x = t·v0x = 2·v0x·v0y/g = 2·|v|2·cos(30º)·sin(30º)/g = (|v|2/g) · sin(60º)


Svar #11
15. september 2013 af khalidamar (Slettet)

får b) til 69,14 m? Lyder det helt forkert? :)


Brugbart svar (1)

Svar #12
15. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#11

Det lyder lidt forkert i mine ører. Prøv at forklare, hvordan du er nået til det. Du fik en helt anden talværdi i #7. Vis dine mellemregninger.


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. september 2013 af Ibo199 (Slettet)

Hej

Jeg sidder også kæmper med denne opgave. Ved ikke helt hvordan jeg skal finde hastighedskomposanterne vx0 og vy0. I #8 skriver Andersen11: v = [v0x ; v0y] = |v| · [ cos(30º) ; sin(30º) ] = (100/3,6)m/s · [ (√3)/2 ; 1/2 ] = ... , men forstår ikke helt hvad du gør her og hvilken formel du bruger?


Brugbart svar (1)

Svar #14
15. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#13

Der benyttes, at man kender hastighedens størrelse |v| = 100km/t = (100/3,6)m/s , og man kender også hastighedens retning med vandret, idet hastigheden har samme retning som skråplanen til det tidspunkt t = 0, hvor bilen mister kontakten med skråplanen.


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. september 2013 af Ibo199 (Slettet)

Kan det passe at Vx0 = 23,98 og Vy0=13,85?


Brugbart svar (1)

Svar #16
15. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#15

Talværdierne er ikke helt korrekte, og du har ikke angivet enheder på hastighedskomposanterne.


Svar #17
16. september 2013 af khalidamar (Slettet)

jeg har også fået Vx0 = 24,20 m og Vy0=14 m? Er det også helt ude og skide.

Og til opgave b)

jeg har indsat mine værdier: (27,78m^2*s^2/9,82m/s^2) * sin(60) = 69,14 m? det er min mellemregning? kan ikke se hvor det er gået galt henne?


Brugbart svar (1)

Svar #18
16. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#17

Hastighedskomposanterne måles ikke i m. Hastighedens størrelse er |v| = 100km/t = (100/3,6)m/s, så hastighedskomposanterne er

v0x = (100/3,6)·cos(30º)m/s = 24,056m/s , og v0y = (100/3,6)·sin(30º)m/s = 13,889m/s.

Endvidere får man kastets længde

x = (|v|2/g) · sin(60º) = ((100/3,6)m/s)2/9,82m/s2 · (√3)/2 = 68,05m . 

Din mellemregnng er korrekt, men tilsyneladende taster du ikke tallene korrekt ind.


Svar #19
16. september 2013 af khalidamar (Slettet)

Mange tak for det! jeg værdsætter virkelig din hjælp! jeg føler bare de ligger hårdt ud på uni første år :)! er ikke vant til så meget fysik :)

Kunne du tilfældigvis hjælpe med 2 spørgsmål mere inden for samme opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #20
16. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#19

Opgaven forudsætter kun, hvad man bør have lært i gymnasial fysik.


Forrige 1 2 Næste

Der er 33 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.