Matematik

Ligninger

16. september 2013 af HFNU (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej allesammen;) jeg prøver at lærer mere omkring hvordan man løser ligninger, og har fået endnu en opgave omkring ligninger.

Jeg er gået lidt i stå, og hvis der er en som har et par minutter til at hjælpe vil det hvertfald gøre mig rigtig glad.

Mit spørgsmål går ud på;

Hvilke regnregler kan man bruge, når man arbejder på at løse en ligning, samt hvornår har man løst ligningen?

Jeg tænker selv at man har løst ligningen når x står alene?? eller man kan sige at når man har isoleret x, men ved ikke om jeg er på rette spor??og regneregler er jeg lidt forvirret om.

På forhånd tak til den /dem som gider at hjælpe mig:)


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. september 2013 af SuneChr

En ligning er som en skålvægt.

Der skal være balance i de to vægtskåle.


For enhver ligning gælder der:

En ligning forandres ikke ved, at der multipliceres1), divideres, adderes2) eller subtraheres3) med samme tal på begge sider af lighedstegnet. Man må dog aldrig dividere med 0 .
Hvis den ubekendte i ligningen hedder x, skal x stå alene4) til sidst. Det gøres ved at reducere5).
__________________
1)  Gange
2)  Lægge sammen
3)  Trække fra
4)  Isolere
5)  Gøre kortere og enklere


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. september 2013 af mathon

regneregler er mange:
   men ved simple ligninger
   især:
                                               lighedstegnet er bevaret
          når der
                                               adderes samme tal på begge sider
                                               subtraheres samme tal på begge sider
                                               multipliceres med samme tal på begge sider
                                               divideres med samme tal på begge sider

                                        

hertil kommer gange ind i parentes, hæve parentes og reducere…
         


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2013 af RRK (Slettet)

Hej :)

En ligning er et udtryk med et ligningstegn, hvor der er en eller flere ubekendte størelser (oftest betegnet x)

Målet med at løse en ligning er at finde det tal man kan sætte ind på den ubekendtes (x's) plads sådan at lighedstegnet passer - dette gør man gerne ved at isolere x, da man jo så netop får et udtryk x = ...

Eks:

2*x = 12

I dette tilfælde er det nemt at se hvad x skal være, hvad skal man gange med to for at det giver 12?

x = 6

^^Det var lidt overordnet mht ligninger. Hvad har du allerede lært af regneregler?


Svar #4
16. september 2013 af HFNU (Slettet)

Betyder det så at man har løst ligningen når x står alene??altså det du siger;

Hvis den ubekendte i ligningen hedder x, skal x stå alene4) til sidst. Det gøres ved at reducere5). Jeg er lidt forvirret, hvordan kan en ligning reduceres? er det ikke med brøkker man gør det:) -jeg tror ikke jeg har så meget forstand på det.

__________________


Svar #5
16. september 2013 af HFNU (Slettet)

Jeg har endnu et spørgsmål?

Det er fordi jeg gerne vil give et eksempel med at man skal gange med samme tal på begge sider af lidhedstegnet.

Hvordan kan man løse x-1:4=3....det er fordi så vil jeg lave mit eget eksempel.

Der står i bogen at man så skal sige x-1= 3*4...så division går væk hvis man gange. Men hvordan gøre man det stykkevis?? er der en der vil være sød og hjælpe?

1000 tak for alle jeres svar, jeg er faktisk selv gået i gang med afleveringsopgaven-med jeres hjælp:) Tak


Brugbart svar (1)

Svar #6
16. september 2013 af mathon

                             (x - 1/4) = 3                         multiplicer med 4 på begge sider

                             4•(x - 1/4) = 4•3 

                              (4x - 1) = 12                      hæv plus-parentesen

                              4x - 1 = 12                         adder 1 med på begge sider

                              4x = 13                              divider med 4 på begge sider

                              x = (13/4) = 31/4


                            


Svar #7
17. september 2013 af HFNU (Slettet)

I forhold til de regnerregler der er med at man skal dividere med samme tal på begge sider af lighedstegnet(dog ikke med 0)

Har jeg et enkelt spørgsmål mere.

Hvis lignigen hedder 6*x =30, må x jo være 5.

Der står i det eksemple vi har fået at man skal ændre regningsarten altså fra gange til division x=30:6 , altså 30 sjette dele.

Men hvordan regner man ligningen ud trin for trin...? nogle der vvil hjælpe igen:)


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man dividerer med 6 på hver side af lighedstegnet.

6x = 30

(6x) / 6 = 30 / 6

x = 30 / 6 = 5


Skriv et svar til: Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.