Matematik

Ligninger

17. september 2013 af TTD (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej folkens. Jeg er lige startet på gymnasiet, og har stadig ikke få fat i det med ligninger, derfor beder jeg om hjælp til lidt matematik.  Jeg ved godt, hvad de fleste gir, men det er mere udregningerne, jeg gerne vil ha' hjælp med. Så, hvis der er nogen, som gider at svare, ville det virkelig gøre min dag mere overskuelig. Gerne hurtigt. 

A) 1 + 3(x-1) = 4 

B) 2( 3 x- 1) 3(x - 1)

C) 3x + 2(x-5) = 15

D) 4(y - 1) + 3 (y+2 = 5 (y - 4)

E) 3t - 4 (t - 2) + 2t = 1

I næste opgave skal jeg isolér t i ligningen

A) 3t + a = b

B) t- 4 = a

C) E = p • t 

D S = 1/2at2

De næste opgaver er jeg stået fuldstændig af på

A) Løs for k = 2 ligningen x2 - x - k = o

B) For hvilke værdier af k har ligningen ingen løsninger 

Der er lige et par spørgsmål mere jeg ikke forstår. 

A) En cylinder har en raius på 2,3 cm og et overflerareal på cm2 

1 Hvad er dens højde?

En anden cylinder med samme overfladeareal har højden 2,7 cm

2 Bestem dens radius 

B) En rektangulær græsplæne på 200 m2 er dobbelt så lang, som den er bred

1 Hvad er dens bredde 

2 hvad bliver bredden hvis den skal være 60 % ad længden

C) Pedersen betaler 1992 kr. for er års vandforbrug. Kommunen opkræver 6,4 kr. pr. m3 vand og beregner sig et gebyr på 200 kr

1. Hvor mange m3 vand har pedersen brugt

Tak på forhånd


Svar #1
17. september 2013 af TTD (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2013 af RRK (Slettet)

Mine svar står i kursiv

A) 1 + 3(x-1) = 4

Gang parentesen ud => 3(x-1) = 3x - 3

Isolér x, dvs flyt alle konstantleddende (der hvor der kun er tal) over på den anden side og divider så med 3 på begge sider :)

B) 2( 3 x- 1) 3(x - 1)

Jeg tænker der mangler et lighedstegn her?

C) 3x + 2(x-5) = 15

Samme fremgangsmåde som ved A) - du skal samle x'erne på én side og tallene på den anden - HUSK at tallet foran x hænger fast!

D) 4(y - 1) + 3 (y+2 = 5 (y - 4)

Her mangler der en parentes, ellers er det samme fremgangsmåde som ved A) & C)

E) 3t - 4 (t - 2) + 2t = 1

Samme fremgangsmåde som ved A)

I næste opgave skal jeg isolér t i ligningen

A) 3t + a = b

Denne her laver jeg som et eksempel, prøv så at lave de andre selv, og lad mig se resultatet..

3t + a = b

3t + a - a = b - a

3t = b - a

3t/3 = (b - a)/3

t = (b - a)/3

B) t2 - 4 = a

C) E = p • t 

D S = 1/2at2

A) Løs for k = 2 ligningen x2 - x - k = o

Sæt 2 ind på k's plads => x^2 - x - 2 = 0, Løs så ligningen ved hjælp af diskriminantmetoden

B) For hvilke værdier af k har ligningen ingen løsninger 

Hvornår har en andengradsligning ingen løsninger?

A) En cylinder har en raius på 2,3 cm og et overflerareal på cm2 

1 Hvad er dens højde?

Formlen for en cylinders overfladeareal:

O = 2*pi*r*h - indsæt O's værdi og r's værdi og løs ligningen

En anden cylinder med samme overfladeareal har højden 2,7 cm

2 Bestem dens radius

Samme fremgangsmåde som i 1, indsæt O's værdi og h's værdi og løs ligningen

B) En rektangulær græsplæne på 200 m2 er dobbelt så lang, som den er bred

1 Hvad er dens bredde

Formlen for et rektangels areal:

A = l*b, indsæt A's værdi => 200 = l*b

Vi ved at l = 2b (dobbelt så lang, som bred..), derfor kan vi udskifte l med 2b => 200 = 2b*b, løs ligningen

2 hvad bliver bredden hvis den skal være 60 % ad længden

Her er b = 0.6*l, altså indsætter vi det på b's plads: 200 = l*0.6*l

C) Pedersen betaler 1992 kr. for er års vandforbrug. Kommunen opkræver 6,4 kr. pr. m3 vand og beregner sig et gebyr på 200 kr

1. Hvor mange m3 vand har pedersen brugt

Prøv at opstille ligningen, de 200 er et engangsbeløb og til dem skal der lægges 6.4 gange uvist antal m3 vand og det hele skal give 1992


Skriv et svar til: Ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.