Fysik

Fysik: Vandblanding resultatbehandling

21. september 2013 af JohnAndersen1 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Resultatbehandling

Find en metode til at forudsige tbland, enten ved at gætte en, eller også ved at udlede en formel ud fra nedenstående principper: Tkold * Mkold + Tvarm * Mvarm = Tfælles

Det varme vand får en negativ energitilvækst
Det kolde vand får en positiv energitilvækst
Den samlede energitilvækst i systemet er 0.


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

Det kolde vand tilføres energien c·Mkold·(Tbland - Tkold) .

Det varme vand afgiver energien c·Mvarm·(Tvarm - Tbland) .

Sæt de to energier lig med hinanden og løs for Tbland .


Svar #2
21. september 2013 af JohnAndersen1 (Slettet)

er "c" o?? og hvordan laver jeg ligning 2 når jeg ikke har Tbland? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#2

c er vands specifikke varmefylde. Sætter man de to energier lig med hinanden, divideres c ud af ligningen:

Mkold·(Tbland - Tkold) = Mvarm·(Tvarm - Tbland

Løs ligningen i Tbland .


Svar #4
21. september 2013 af JohnAndersen1 (Slettet)

Jeg har fundet ud af at Tbland er 28?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#4

OK. Hvad søger du så svar på?

Løser man ligningen i #3 får man

Tbland = (Mkold·Tkold + Mvarm·Tvarm) / (Mkold+Mvarm) .

Blandingstemperaturen er med andre ord det vægtede gennemsnit af det kolde og varme vands temperaturer.


Svar #6
21. september 2013 af JohnAndersen1 (Slettet)

Men, hvordan svarer jeg så på de tre spørgsmål. 

a) Det varme vand får en negativ energitilvækst
b) Det kolde vand får en positiv energitilvækst
c) Den samlede energitilvækst i systemet er 0.


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#6

Læs forklaringen i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. september 2013 af mathon

a)        
                                   Det varme vands negative energitilvækst

                                             Q varm = Mvarm·(Tbland - Tvarm)                 Tbland < Tvarm

b)        
                                   Det kolde vands positive energitilvækst

                                             Q kold = Mkold·(Tbland - Tkold)                     Tbland > Tkold


c)    
                                             Mvarm·(Tbland - Tvarm) + Mkold·(Tbland - Tkold) = 0

identisk med ligningen

                                            Mvarm·(Tvarm - Tbland)  =  Mkold·(Tbland - Tkold)

dvs
                                            Tbland = (Mkold·Tkold + Mvarm·Tvarm) / (Mkold+Mvarm)    som i #5


Svar #9
21. september 2013 af JohnAndersen1 (Slettet)

Men du skriver at de to lingninger lagt tilsammen for du Tbland. Tbland er 28, er det svaret? 


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#9

Der er kun een ligning. Man sætter de to energiudtryk lig med hinanden og får en ligning til bestemmelse af Tbland.

Løser man for Tbland får man udtrykket i #5. De værdier du gav i den anden tråd, er konsistente med Tbland = 28C .


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. september 2013 af Andersen11 (Slettet)

#8

Udtrykkene på højre side i a) og b) er egentlig kun energier, når de multipliceres med vands specifikke varmekapacitet cvand . Som nævnt i #3 divideres cvand ud af ligningen, når der udelukkende er tale om vand, der afgiver og tilføres varme.


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. september 2013 af mathon

Ja # 11
 

a)        
                                   Det varme vands negative energitilvækst

                                             Qvarm = Mvarm • cvand • (Tbland - Tvarm)                 Tbland < Tvarm

b)        
                                   Det kolde vands positive energitilvækst

                                             Q kold = Mkold • cvand • (Tbland - Tkold)                     Tbland > Tkold


c)    
                                             Mvarm • cvand • (Tbland - Tvarm) + Mkold • cvand •(Tbland - Tkold) = 0

identisk med ligningen

                                            Mvarm·(Tvarm - Tbland)  =  Mkold·(Tbland - Tkold)

dvs
                                            Tbland = (Mkold·Tkold + Mvarm·Tvarm) / (Mkold+Mvarm)    som i #5


Skriv et svar til: Fysik: Vandblanding resultatbehandling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.